hyttebad (Foto: Sparebank1)
hyttebad (Foto: Sparebank1)

Slik sikrer du hytta forskriftsmessig – ellers kan erstatningen reduseres kraftig

Bare to av tre fikk full erstatning for snø- og frostskadene i fjor. Følg disse punktene.

Det kan koste deg dyrt ikke å følge sikkerhetsforskriftene til selskapet du har forsikret hytta di gjennom.

Skadeerstatningen kan bli avkortet med 20–30 prosent hvis forsikringsselskapet oppdager at skadene skyldes at du ikke har måkt snø på taket, skrudd av vannet før avreise eller satt på varme så rørene ikke fryser i stykker nå du er borte fra hytta.

Slik avkortning kommer på toppen av den avtalte egenandelen, og i visse tilfeller kan også erstatningen falle helt bort.

Se også: Kjøpte farlig og ulovlig kjellerleilighet i Bergen

Svir å bryte forskriftene

Fagsjef for skadeforebygging i Sparebank 1, Fred Nilsen, sier til TV 2 hjelper deg at det skal svi å bryte forskriftene.

– Erstatningssummen reduseres aldri så mye at du blir nødt til å selge hytta, men det skal merkes ordentlig. Først og fremst oppfordrer vi folk til å følge forskriftene for å berge liv og unngå store skader på hytta, men i tillegg skal det svi å få redusert erstatning fra forsikringsselskapet, sier Nilsen.

Les også: Bergen kommune krever 28.300 kr for denne flekken

Saken fortsetter under bildet.


frostskade (Foto: Sparebank1)
frostskade (Foto: Sparebank1)

Rekordmange skader

De siste to vintrene har vann- og frostskader slått alle rekorder. Etter første halvår i år er forsikringsselskapenes erstatningsutbetalinger etter vannskader i norske boliger og hytter på hele 1,2 milliarder kroner. Bare i ekstremåret 2010 er det registrert høyere erstatninger enn dette tidligere, viser statistikk fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). http://fno.no/no/Nyheter/Vintersjekk-for-hus-og-hytte/

Ifølge Fred Nilsen i Sparebank 1,fikk så mange som 30 prosent av uheldige hytteeiere redusert skadeerstatning i 2010, fordi de ikke hadde fulgt sikkerhetsforskriftene til forsikringsselskapene.

– Egentlig skulle det nok ha vært enda fler, men mange slapp unna i fjor fordi det var så veldig mange skader at vi rett og slett ikke hadde kapasitet til å ta avkortningsdiskusjonen med alle, sier Nilsen.

Her er Nilsens fem tips for hvordan du kan sikre hytta mot kostbare skader som med enkle grep kunne vært unngått både i vinter og ellers i året.

Les også: Illeluktende funn i hagen kostet 200.000 kr

Unngå overraskelser på hytta:

1. Forlat aldri hytta uten å stenge vannet

For å få full erstatning, kan du ikke ha vært borte fra hytta i mer enn to døgn uten å ha stengt av hovedvannkrana.

– Men alle hytteeiere burde egentlig stenge vanntilførselen hver gang han eller hun forlater hytta, for å være helt sikker, mener Fred Nilsen i Sparebank 1.

Nye byggeforskrifter fra 2011 krever at det monteres automatisk stoppventil på inntaksledningen før stoppekranen, samt vannfølere i alle rom med vanninstallasjon der det ikke er tette golv og sluk. Ved vannlekkasjer på slike steder, vil vannet automatisk stenges av og vannskader unngås. Løsningen kan med fordel kombineres med en bryter i yttergangen der en kan stenge av vannet når en forlater bygningen. Utstyret kan enkelt ettermonteres i eldre bygninger.

Les også: – DnbNor Eiendom lurte oss til å kjøpe bolig i feil kommune

2. Ha på tilstrekkelig oppvarming til å unngå frostsprengte rør

I et vanlig vannopplegg i en hytte vil det kunne oppstå skade på rørledninger og installasjoner selv om vannet er avstengt. Det vil alltid finnes vannrester igjen i vannmåler, rørledninger, toalett, sluk og så videre. Det må derfor alltid være oppvarming i hytte med vanninstallasjoner.

3. Unngå snøtyngdeskader

En del hytter har for dårlig dimensjonering på bærekosntruksjonene til å tåle økning i snømengden i forhold til det som tidligere har vært normalt.

– I slike tilfeller bør hytteeieren være mer aktsom, da hytta ikke vil tåle så mye snø. Det er eiers ansvar å følge med på økning i snømengde på hyttetaket og iverksette snørydding før hytta skades av snøtyngde, understreker Nilsen.

4. Røykvarslere og slokkeutstyr er også påbudt på hytta

Det er ikke bare i privatboliger det er påbudt med røykvarslere og slokkeutstyr. Også på hytter skal det være minst en brannvarsler og et brannslukningsapparat i hver boenhet.

– Vi antar at 100 000 hytter mangler røykvarslere og slokkeutstyr selv om dette er påbudt utstyr i enhver bolig, forteller Nilsen.

Han råder alle til å skaffe nye varslere når de gamle er ti år, og å bytte batteri på varsleren hvert år. Slik sikrer du at apparatene virker den dagen du virkelig trenger dem. I tillegg viser undersøkelser at små barn i liten grad reagerer på pipingen fra røykvarslere når de sover. Det kan derfor være lurt å ha egne brannvarslere på hvert barnerom i tillegg.

Les også: Nå setter sprengkulda inn – unngå disse skadene

5. Lukk og lås hytta når du forlater den

Pass alltid på at hytta er lukket og låst når det ikke er folk til stede i hytta. Sjekk dører og vinduer når hytta forlates. Vindu i luftestilling regnes ikke som tilstrekkelig lukket.

– Hvis døren ikke er låst, defineres det faktisk ikke som innbrudd hvis noen spaserer inn og stjeler fra hytta, sier Nilsen.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter