Jarvis Wolves Olsson WBA (Foto: Nick Potts/PA/Scanpix)
Jarvis Wolves Olsson WBA (Foto: Nick Potts/PA/Scanpix)

Et klassisk derby

I skyggen av storoppgjøret på Anfield, spilles et av verdens eldste derbyer til helgen. Black Country Derby.

Oppgjøret mellom naboene West Bromwich Albion og Wolverhampton Wanderers blir kalt Black Country Derby.

Begge klubbene var blant The Original 12. De tolv lagene som var med i ligaen fra oppstarten i 1888. Det gjør dette derbyet til ett av verdens eldste. Når de to klubbene møtes på søndag, vil det være 159. gang derbyet avholdes siden det første i 1883. Det var fem år før ligaen startet opp da de møttes i tredje runde i Birmingham Cup.

Vil snu sesongen

Søndagens oppgjør blir en match mellom to lag i elendig form. Wolves har fire strake tap, mens WBA kun har vunnet én av sesongens sju første kamper. Begge ser muligheten til å kickstarte sesongen på ny mot sin argeste rival.

- Vi skal stoppe tapsrekka. Sesongen starter på nytt mot WBA på søndag, slår Wolves-kapetin Roger Johnson fast overfor lokalavisa Express & Star.

- Uavhengig av prestasjon, skal vi ha med oss noe fra denne, sier stopperen som kom fra Birmingham i sommer.

Han er ikke ukjent med fiendskapet mellom klubbene i West Midlands. Birmingham mot WBA er også et lokaloppgjør. Men for WBA- og Wolves-supporterne er hatet til hverandre det sterkeste.

Det bekrefter også Johnsons lagkamerat Stephen Ward overfor Birmingham Mail.

- Det er en massiv kamp for oss, og perfekt for å slå tilbake etter noen dårlige resultater. Det blir selvsagt tøft. Begge lagene er i samme posisjon, og begge trenger poengene. Det er alltid en spesiell følelse i spillergruppa foran dette derbyet. Dette er kampen alle ser etter når terminlista blir offentliggjort. Vi skal vinne. Ikke bare for oss selv, men for supporterne, sier venstrebacken.

Wolverhampton fikk en flott start på sesongen, og fikk til og med smake litt på tabelltoppen i Premier League for en liten time. Siden har laget slitt voldsomt, og Richard Stearman tror ulvene kan ha hatt godt av landslagspausen.

- Vi har trent godt, spesielt på den defensive organiseringen, i pausen. Nå skal vi gå ut å få det ordentlig til, sier han til Sky Sports.

Men det bør kanskje bekymre at de ikke har vunnet på The Hawthornes på sine siste åtte forsøk i ligaen. Forrige sesong var de riktignok nære, men WBA utliknet ved Carlos Vela på overtid.

- Vi var uheldige da, mener Stearman.

I hjemmemøtet vant laget hans 3-1, helt avgjørende for at man til slutt berget plassen i Premier League. Kanskje er det også en trøst at WBA ikke har scoret etter pause så langt i sesongen. Holder den statistikken seg, vil man i alle fall unngå et overtidsmål mot.

Steve Bull

Det finnes nok av dem som opp gjennom karrieren har spilt for begge klubber. Den mest kjente er nok Steve Bull. Spiss-legenden startet opp i West Bromwich men ble, til tross for to scoringer på de fire mulighetene han fikk, solgt av manager Ron Saunders til erkerivalen. Det har man nok angret på. Steve Bull gikk nemlig hen og ble ulvenes største legende.

På 474 ligakamper nettet han 250 ganger. Ingen har scoret flere for klubben. Han scoret hele 18 hat-trick, også det klubbrekord. Han fulgte klubben fra fjerde til andre nivå, og han forble lojal mot Wolves gjennom hele karrieren til tross for at det betød at han aldri fikk prøvd seg på det øverste nivået for klubben. Den eneste toppdivisjonskampen han fikk, var faktisk for WBA da han kom inn som innbytter i sin første sesong i 1986.. Bull fikk likevel tretten landskamper for England, der han også representerte hjemlandet sitt i VM i 1990.

De £65 000 som Wolves brukte på Bull og lagkameraten Andy Thompson er uten tvil de mest velbrukte pengene klubben noen gang har brukt. I dag har også Steve Bull en egen tribunedel på Molineux oppkalt etter seg.

Intenst

På søndag vekkes alle gamle følelser til liv igjen. Et av de eldste, mest tradisjonsrike og intense derbyene i britisk fotball sparker i gang. Oppgjørene har vært skjemmet av tribunebråk så sent som forrige sesong. På søndag kan man håpe fighten foregår på gressmatta, og at supporterne setter preg på kampen med bruk av stemmen.

Og det kan smelle fra start. Fire av WBAs fem ligascoringer denne sesongen har kommet i løpet av kampens fem åpningsminutter. Men laget har fremdeles ikke vunnet hjemme, og Roy Hodgson har fortsatt til gode å slå Wolves som manager.

Statistikken gir også visse indikasjoner på at det kan bli en kamp av to omganger. Mens WBA har scoret samtlige av sine ligamål før pause, har ikke Mick McCarthys menn scoret før hvilen på sine fem siste forsøk.

Det blir tett og intenst mellom to klubber som ikke bare vil ha overtaket mot erkerivalen, men som begge desperat trenger en opptur og poeng.

Det er bare å glede seg.

Hvem vinner Black Country Derby?
Sin din mening i kommentarfeltet