trio
trio

Vålerenga og Stabæk har brutt NFFs overgangsreglement

- På generelt grunnlag så må i hvert fall spiller og foresatte involveres i form av en signatur dersom det inngås en opsjonsavtale, sier informasjonssjef i NFF Svein Graff.

TV 2 presiserer: Summen for Rosenborgs bud ble først rapportert til å være rundt fem millioner kroner. Denne er senere korrigert til inntil 3,75 mill. kr.

Vålerenga kjøpte en opsjon på kjøp av Herman Stengel (16) for fire millioner kroner - uten at Stengel, hans foresatte eller hans agent ble informert.

LES: RBK bød 5 mill for Gunnarsson - Stabæk solgte til VIF for én mill
LES: Stengels agent bekrefter opsjonsavtale

- Nå er det sånn at fotballregelverket tilsier at de ikke trenger å informere oss om det, så der har klubbene sitt på det tørre, sa Jim Solbakken til TV 2 Sporten i går.

- Som sagt trenger verken agent, spiller, foresatte eller forbund vite om slike opsjoner. Det er ikke et krav fra noen om at de skal vite om det. Det har klubbene lov til, bekreftet Solbakken.

Opsjoner er også vanlige, understreket Solbakken.

- Det har forekommet opptil flere ganger, og det gjør det over hele verden. Det er ganske vanlig, sier Solbakken.

Nå viser det seg at Solbakkens tolkning av regelverket er feil. Vålerenga og Stabæk har brutt NFFs overgangsreglement.

I artikkel 1, § 3-4 (d) heter det:

Avtale mellom klubber vedrørende enkeltspiller, må også undertegnes av spilleren – for spillere under 18 år, også av foresatte. – for å være gyldig.

I artikkel 4, § 13 (b) heter det:

b) Et undertegnet eksemplar av kontrakten, samt tilleggsavtaler skal sendes NFF senest 7 dager etter inngåelsen. Senere endringer i kontrakten eller avtale om heving/forlengelse av kontrakten skal være skriftlige og sendes NFF senest 7 dager etter inngåelsen/endringen.

LES: – Opsjonsavtaler ikke vanlig i norsk fotball

- Regelverket er klart
NFFs informasjonssjef Svein Graff bekrefter at regelen også gjelder for opsjonsavtaler.

- Opsjonsavtaler isolert sett er lov å inngå, men det er et klart krav at alle avtaler mellom enkeltspillere mellom klubber skal signeres av spilleren selv. Hvis det er snakk om en ung spiller så skal foresatte signere avtalen, sier Graff.

- Hva kan ha skjedd i denne saken i forhold til det?

- Jeg kjenner ikke til den opsjonssaken utover det som har kommet frem i media, men regelverket er klart. Avtaler mellom klubber der en spiller inngår skal signeres av en spiller eller foresatte.

LES: Nancy vil ha Stabæk-svar

- Kan det ha forekommet et brudd på regelverket?

- Fotballforbundet skal være veldig forsiktig med å spekulere i det, men dersom det inngås en opsjonsavtale så må i hvert fall spiller og foresatte involveres i form av en signatur.

- Hvilke sanksjoner kan fotballforbundet komme med?

- På generelt grunnlag er det et overgangsreglement som gjelder. Dersom det ikke blir fulgt, så kan det opprettes en sak. Da er det doms- og sanksjonsutvalget som behandler den. Det er helt avhengig av hver enkelt sak hva som blir utfallet.

LES: Tor-Kristian Karlsen tror Stabæk kan havne i trøbbel med UEFA

- Opsjonsavtaler er ukjent for oss
- Lå det noen opsjonsavtaler som vedlegg i denne saken her?

- Opsjonsavtaler er ukjent for oss.

- Hvor vanlig er opsjonsavtaler?

- Opsjonsavtaler er først og fremst knyttet til spillere som blir leid ut til en klubb - at klubben sikrer seg mulighet til å kjøpe spilleren. Opsjonsavtaler i forhold til svært unge spillere, der verken spiller, foresatte eller agent er involvert, er svært uvanlige, sier Graff.

LES: – Veigar var en enspillersovergang

Graff sier at NFF forventer et svar fra Vålerenga i løpet av dagen.

- Vi har kontaktet Vålerenga med bakgrunn i det som fremkom i media i går. Vi har bedt om å få all dokumentasjon knyttet til overgangssaken på bordet, sier Graff.