Anne Fi Troye (Foto: TV 2)
Anne Fi Troye (Foto: TV 2)

Anne Fi Troye mistet datteren: – Vi må tørre å snakke om det som er vanskelig

Anne Fi Troye mistet datteren sin, Cornelia, av kreft. Nå bidrar hun i teaterforestilling.

Legene trodde Cornelia Troye var ungdomsslapp. Etter 18 legebesøk i løpet av 5 md. skulle Cornelia ha en ubetydelig operasjon. Da kom sjokkmeldingen. 16-åringen var full av kreft.

Den «lave smerteterskelen» skyldtes sarkome. En krefttype som særlig rammer ungdom.

Hva er sarkomer? Les mer her.

Åtte måneder senere sovnet Cornelia stille inn hjemme.

Igjen satt en sint og fortvilet familie, i full visshet om at sinne aldri ville gi dem Cornelia tilbake.

– Hun var verdens skjønneste. Jeg kunne bli sint eller riv ruskende gal, men jeg ville aldri få Cornelia tilbake, sier Anne Fi Troye til God morgen Norge.

Les hele Cornelias historie her

Vil hjelpe andre

MISTET DATTEREN: Anne Sophie Troye er veldig glad for at så mange deltok på kreft-fagdagen om krefttypen hennes 16 år gamle datter Cornelia døde av. (Foto: Rune Blekken/TV 2)
MISTET DATTEREN: Anne Sophie Troye er veldig glad for at så mange deltok på kreft-fagdagen om krefttypen hennes 16 år gamle datter Cornelia døde av. (Foto: Rune Blekken/TV 2)
I løpet av disse 7 årene har mamma Anne Fi Troye slått mange slag for sykdommen.

Gjennom Cornelia stiftelsen arbeider hun for å hjelpe alle ungdommer med en kreftdiagnose gjennom videregående.

Hvert år arrangerer hun «Den store kule dagen». Dette er en fagdag der helsepersonell kan lære om sarkomer, krefttypen Cornealia døde av.

Anne Fi Troye har også gitt ut en håndbok med gode råd for dem som rammes av kreft og deres pårørende. Boken heter «Fremdeles i live».

Slik sjekker du brystene for kreft

«Oscar og den rosa damen»

Denne gangen er det et teaterstykke som har vekket oppmerksomhet. Det handler om 10 år gamle Oscar som overhører en samtale mellom foreldrene og legen. Han har kreft og har bare uker igjen å leve.

Sint og frustrert nekter han å prate med noen. Helt til han møter den ærlige pasientvennen – den rosa damen.

Med rosebestemor kan han snakke om alt mellom himmel og jord. Også at han skal dø.

– Jeg var utrolig skeptisk. Hvordan lage et teaterstykke om en gutt på 10 år som skal dø? Etter få minutter var jeg bergtatt. Nesegrus beundrende over motet til den lille gutten, som blir spilt av 72 år gamle Wenche Medbøe, forteller Anne Fi Troye til God morgen Norge.

Wenche Medbøe, som Oscar i
Wenche Medbøe, som Oscar i

– Jeg gråt og lo, og jeg klappet ellevilt da stykket var over. At jeg satt alene i salen slo meg først da lyset kom på, fortsetter Anne Fi.

Les også: Popstjernens søster døde av lumsk kreftsykdom.

Felles skjebne

Wenche Medbøe fikk boken til Anne Fi om hvordan leve med kreft. Kort tid etter tok Wenche kontakt. En i familien har kreft, og boken hjalp dem løse noen vanskelige floker.

Dermed begynte samarbeidet som førte Anne Fi til scenekanten. Etter selve forestillingen om «Oscar og den rosa damen» blir det nå prat mellom publikum, Wenche Medbøe, Kreftforeningen og Anne Fi.

– Det er en spennende arena. Vi kjenner ikke tilskuerne, og de kjenner ikke hverandre. Men historien om Oscar berører mange faser i livet hvor kommunikasjon er viktig for å kunne overleve som menneske, sier Anne Fi Troye.

De testet dette på Oslo Nye. Nå er de premiereklare med Riksteatret og klare for turne i hele landet. Med på turneen er også en representant for Kreftforeningen.

<b> Ungdom med mye kviser kan få psykiske problemer </b>

Prat med hverandre

Sykdom er vanskelig, men det er så viktig å prate, sier Anne Fi.

– I bunn og grunn er vi alle sårbare og klønete når det blåser orkan styrke fra alle kanter. Vi er ikke lært opp til hvordan vi skal kommunisere med hverandre i slike tider.

Anne Fi Troyes egne tunge erfaringer hjelper nok en gang andre.

– Det å dele raust av sin egen erfaring behøver ikke å gi en annen svar, men veien til å finne svar, avslutter Troye til God morgen Norge.

Les også:

Arne Strand ble rammet av farlig føflekkreft

Mange kan ha hudkreft uten å vite det

Tvillinger fikk kreft, bare en ble frisk