Klaas Jan Huntelaar (Foto: Antonio Calanni/Ap)
Klaas Jan Huntelaar (Foto: Antonio Calanni/Ap)

Her er EM-kvalifiseringens målkonge

Hva gjør Klaas-Jan Huntelaar, Miroslav Klose og Mikael Forssell bedre enn Moa og Carew?

EM-kvalifiseringen i altomfotball.no: Terminliste | Statistikk

Noe av grunnen til at Norge ikke får delta i EM i Polen og Ukraina er at spissene ikke har vært farlige nok foran mål. 10 scoringer på 8 kamper er rett og slett ikke godt nok, sammenlignet med de fleste landene som har kvalifisert seg til mesterskapet.

Mohammed Abdellaoue har fått mye skryt for sin imponerende sesongstart i Hannover, men for Norge har det bare blitt to mål. Likevel er det nok til at han troner øverst på Norges toppscorerliste sammen med Erik Huseklepp og John Carew.

Les også: Norge avsluttet med fortjent seier

Sammenlignet med EM-kvalifiseringens målkonger, blekner statistikken til de norske spissene. Dette er listen over de mest målfarlige europeiske landslagsspissene:

1. Klaas-Jan Huntelaar (Nederland) - 12 mål (8 kamper)
2. Miroslav Klose (Tyskland) - 9 mål (6 kamper)

3. David Villa (Spania) - 7 mål (8 kamper)
4. Mikael Forssell (Finland) - 7 mål (10 kamper)
5. Robin van Persie (Nederland) - 6 mål (6 kamper)
5. Mario Gomez (Tyskland) - 6 mål (6 kamper)
7. Gregely Rudolf (Ungarn) - 6 mål (8 kamper)

8. Dirk Kuyt (Nederland) - 6 mål (9 kamper)
9. Antonio Cassano (Italia) - 6 mål (10 kamper)
10. Henrik Mkhitaryan (Armenia) - 6 mål (10 kamper)

Klaas-Jan Huntelaar
Nederland er kanskje det landet som har virket sterkest i EM-kvalifseringen - mye takket være scoringene til «The Hunter». Schalke-spissen har en meget god statistikk på landslaget, en statistikk han bare har forbedret i løpet av kvalifiseringen.

San Marino var den motstanderen som slet mest med å stoppe 28-åringen. Fem mål ble det på de to kampene mot den lille republikken. Ytterligere seks scoringer i de andre kampene sørget for at Huntelaar til slutt ble kvalifiseringens toppscorer.

– Hovedgrunnen til at han scorer mye er først og fremst at Nederland skaper mye mer foran mål. Det er mye lettere å bli tolvmålsscorer for Nederland enn Norge, mener TV 2 Sportens ekspertkommentator, Tor Ole Skullerud.

– Huntelaar spiller på et bedre lag, er en bedre spiller og får flere sjanser. Det er ganske enkelt, sier Kjetil Rekdal.

Miroslav Klose
Lazio-spissen har nok en gang vært en av de viktigste bidragsyterne til det tyske landslaget. Det er godt mulig at EM 2012 blir 33-åringens siste mesterskap. Om det er tilfellet, har han i alle fall gjort nok for å fortjene å være der. Ni ganger har Klose jublet for kvalik-scoring og ledet Tyskland til en overbevisende gruppeseier.

Miroslav Klose (Foto: Michael Sohn/Ap)
Miroslav Klose (Foto: Michael Sohn/Ap)

Mikael Forssell
Den store overraskelsen på listen. Finland kommer ikke til EM, men det er ikke Mikael Forssell sin feil. Den tidligere Chelsea- og Birmingham-spilleren har virkelig funnet scoringsformen på landslaget, og sto bak sju av Finlands totalt seksten mål. Det var nok ikke mange som hadde trodd at Leeds-spissen skulle blande seg inn helt oppe blant kvalifiseringens toppscorere. Så feil kan man ta.

Mikael Forssell (Foto: JONATHAN NACKSTRAND/Afp)
Mikael Forssell (Foto: JONATHAN NACKSTRAND/Afp)


Moa er god nok
Selv om Norges spisser ikke har bøttet inn med mål, mener Tor Ole Skullerud at det ikke er grunnet manglende ferdigheter. Skullerud føler seg sikker på at Moa er god nok til å score like mange mål som Huntelaar og Klose.

– Moa har fått voldsom oppsving det siste halve året. Steget han har tatt etter overgangen til Hannover er viktig. Målscoreregenskapene er på plass - men det handler mer om at hele laget må skape noe. Det er urettferdig for Moa og Huseklepp å sammenligne dem med spillere som Huntelaar og Klose.

Les også: Disse er klare for EM

Petter Myhre støtter Skulleruds utsagn. Eksperten mener også at det er et par ekstra egenskaper som gjør Huntelaar og Klose til toppscorere på landslaget.

– Spissene det er snakk om har jo levert på det ypperste nivået over flere sesonger. Hvis en hele tiden trener og spiller kamper på det øverste nivået så er det lettere å knekke de kodene. Det mentale er også ekstremt viktig. Spillere som Moa og Huseklepp føler nok presset over å score når de får den ene muligheten, mens de «store» spillerne har erfaring nok til å takle det presset.

Tett norsk gruppe
TV 2 Sportens fotballkommentator, Øyvind Alsaker, mener noe av grunnen til lite norsk måljubel er den tette gruppen uten lag som Andorra, San Marino eller lignende.

– Jeg tror at for akkurat for denne kvaliken, så handler det mye om at det kun er fem lag i vår gruppe, og at det er en veldig tett gruppe. Når du har San Marino og sånne lag i gruppen, så får du fort en ti-tolv mål ekstra. Samtidig har John Carew hatt en amputert kvalifisering, og Moa har vært et slags andrevalg frem til nylig, så det har jo litt med saken å gjøre, sier Alsaker.

Men selv om Norge ikke har møtt de aller svakeste lagene i Europa, er kommentatoren fortsatt skuffet over hvor få sjanser man har klart å skape.

– Norge har også færrest avslutninger på mål av omtrent samtlige lag, og det handler nok mye om at vi ikke klarer å utgjøre en sterk nok trussel fra midtbanen.