ny2-burma-barth-reform-F - Norge tror på et reformert Burma

Politiske fanger skal løslates og pressesensuren oppheves. Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) tror burmesiske myndigheter vil innfri løftene han fikk under sitt besøk i Burma i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Alt tyder på at ting faktisk løsner i Burma. Det er nesten sånn at det er litt vanskelig å følge med i svingene og skjønne at det går an, sier statssekretæren i Utenriksdepartementet (UD) på telefon til NTB.

De militære har styrt Burma med jernhånd i snart et halvt århundre, men overlot i mars makten til en ny regjering under ledelse av president Thein Sein, en av mange generaler som tok av seg uniformen for å stille til valg.

Barth Eide var i Burma kort tid etter, men mye har endret seg siden da, hevder en entusiastisk statssekretær, som blant annet møtte lederen av parlamentet, Thura U Shwe Mann.

- Bare mens vi har vært her har vi fått vite at sensuren skal oppheves og at politiske fanger skal løslates om noen dager. Dette er store skritt, og jeg tror faktisk vi kan se at de begynner å løslate fanger innen en uke, sier Barth Eide.