SKYPEDEBUT: Dalai Lama ble nektet innreise for Desmund Tutus 80 årsfeiring i Sør Afrika lørdag. Det løste de ved at han deltok via Skype isteden.
SKYPEDEBUT: Dalai Lama ble nektet innreise for Desmund Tutus 80 årsfeiring i Sør Afrika lørdag. Det løste de ved at han deltok via Skype isteden.

Dalai Lama sjarmerte Sør-Afrika – på Skype

Da den tibetanske spirituelle lederen ble nektet innreise til Sør-Afrika kastet han seg på teknologibølgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om tema var seriøst, bød omstendighetene på latter og applaus. Klistret til dataskjermen får den spirituelle tibetanske lederen Dalai Lama sitt første kjennskap med nettelefoni.

– Kina er bygget på løgner og styres av hyklere, sier Lama i videosamtalen lørdag etter at han ble nektet innreise til Sør-Afrika.

Reservert plass

Lama var invitert til å delta under erkebiskop og aktivist Desmond Tutus 80-årsfeiring fredag i Sør-Afrika. Den religiøse lederen ble imidlertid nektet visum for innreise til landet, og fikk derfor ikke vært til stede, fysisk i alle fall. For de oppfinnsomme sjelene fant et annet alternativ.

Lama fikk kanskje ikke være fysisk til stede, men han hadde likevel en plass på scenen. En tom stol symboliserte nemlig Lamas tilstedeværelse, for gjennom videosamtale på Skype var han delaktiv i feiringen.

Les også: Obama møtte Dalai Lama tross protester fra Kina

Beskrives som demon

I samtalen med de andre langet lederen ut mot den kinesiske regjeringen.

– Noen kinesiske politiske ledere beskriver meg som en demon, sa den tibetanske spirituelle lederen mens han løftet to fingre over hodet for å mime djevelhorn.

– For det kommunistiske totalitære systemet har hykleri og løgn blitt en del av realiteten, mener Dalai Lama.

Ærlighet lever lengst

I videosamtalen sa han sa at kinesiske myndigheter er ukomfortable med folk som forteller sannheten, og la til at ærlige mennesker lever lengre. Derfor ønsker han å delta på Tutus 90-årsdag.

– Ikke glem å sende meg en invitasjon, så kan vi få testet ut myndighetene dine, sa han til Tutu og refererte tydelig til visumproblemene som oppsto med sørafrikanske myndigheter.

At Sør-Afrika ikke ville slippe Dalai Lama inn i landet, ser mange på som at regjeringen bukker for press fra Kina, som er Sør-Afrikas største handelspartner.

Tidligere har Dalai Lama uttalt at: – Kina tenker gammeldags

(TV 2 / NTB)