Pavel Karelin (Foto: Timo Jaakonaho/Scanpix)
Pavel Karelin (Foto: Timo Jaakonaho/Scanpix)

Russlands beste skihopper døde i bilulykke

Pavel Karelin bare 21 år gammel.

Den lovende russiske skihopperen Pavel Karelin døde i en bilulykke søndag morgen.

– Tragedien skjedde i dag tidlig. Kollisjonsputen virket ikke. Pavel døde, og tilstanden er alvorlig for hans to venner som satt på i bilen, sier hans personlig trener Alexander Sviatov til sports.ru.

– Ett av våre store OL-håp
Ifølge politiet mistet Karelin livet da hans Mercedes kolliderte med et annet kjøretøy på en motorvei i nærheten av Nizjnij Novgorod natt til søndag.

– Pavel Karelins tragiske død er et stort og uerstattelig tap for russisk idrett, heter det i en uttalelse fra Russlands skiforbund.

– Han var lederen på laget vårt og ett av våre store håp for Sotsji-OL, sier Alexander Grusjin, som er leder i den russiske OL-komiteen.

– Dypt tragisk
Karelin fikk sin World Cup-debut i slutten av november 2007. Han beste World Cup-plassering kom 1. januar i år, da han ble nummer to i nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen.

Det norske hopplandslagets sportssjef, Clas Brede Bråthen, er i sorg etter å ha mottatt buskapet om Karelins altfor tidlige bortgang.

– Han var en av de desidert største fremtidshåpene de hadde i russisk hoppsport. Først og fremst blir idrett lite viktig i en slik sammenheng, men det var jo det vi kjente ham gjennom. Tankene går først og fremst til hans familie og nærmeste, det er jo bare dypt tragisk. Det er vanskelig å finne ord når du hører slikt og kjenner til den personen det skjer med. I slike situasjoner blir man minnet på hvor sårbart livet er og hvor viktig det er å ta vare på hver dag, sier Bråthen til TV 2 Sporten.

– En vi fulgte godt med
I den norske leiren var Karelin en man fulgte ekstra godt med, fordi han var en meget lovende skihopper.

– Vi hadde ikke mer eller mindre kontakt med det russiske laget enn med de fleste andre, men vi bodde ofte samme hotell. Og siden han var så god så var det en vi fulgte godt med. Han har vært med på å sette farge på toppen av internasjonal hoppsport de siste fire årene. Han var helt klart et stort talent som aldri fikk realisert kapasiteten sin i og med at han ble borte så altfor tidlig, sier Bråthen.

– Hvordan tror du de norske hoppgutta vil reagere?

– Det er noe som vil gå innpå dem. Det er en utøver de har sittet i varmbua og i hoppbakken med, og som de har bodd på hotell med. Han har vært i nærhetene av guttene neste hele året de siste fire årene, sier sportssjefen.

Nok en tragedie
Karelins dødsfall er den andre som ryster russisk idrett på en drøy måned. 7. september døde 43 av 45 personer ombord i flyet som skulle frakte ishockeylaget Lokomotiv Jaroslavl til kamp, og fem dager senere døde også Jaroslavl-spilleren Aleksandr Galimov på sykehuset grunnet de omfattende skadene han fikk.

Les også: Ringte konen før dødsflyet tok av: – Elsker deg kjempemye
Les også: Norske hockeyspillere i Russland i sorg etter dødskrasjet

(©NTB/TV 2 Sporten)