miniclaus
miniclaus

Ekspert-strid om den norske fotballfremtiden

Og Alexander Tettey mener at Norge har kvaliteter til å spille en annen type fotball.

Oslo (TV 2 Sporten): EM-skuta har så godt som forlatt den norske havnen. Det neste målet er å sørge for at Norge sikrer en billett ombord i den som har kurs mot Brasil-VM i 2014.

Drillos plan er ganske enkel: han vil satse på den samme stammen i den neste kvaliken, men med noen nye innslag i troppen.

– Det er alltid utskiftninger på et landslag, men det vil ikke bli en brakutskiftning der vi omvelter hele greia. Vi har et U-landslag med mange spennende spillere, og det er klart at det kan komme noen derfra, men vi har heller ikke mange som går av med alderspensjon, sier Drillo.

LES OGSÅ: Det siste mesterskapslaget: – Helt andre CV-er på det laget

– Filosofien som ikke fungerer på sikt
TV 2 Sporten har tatt tempen på norsk fotball hos ekspertene. Noen mener vi er på rett vei – andre tror norsk fotball seiler akterut om veien videre skal gå i samme spor.

Tidligere landslagskaptein Claus Lundekvam er av dem som mener at roret bør dreies hardt om – og det fort.

– La meg presisere at jeg har stor respekt for Drillo som person og for den fotballfilosofien han representerer. Men jeg er veldig klar på at den ikke vil fungere for Norge på sikt, og vi må gi slipp på den for å bli konkurransedyktige i Europa.

Knebles kreativiteten?
Etter kampen mot Danmark mente danske fotballeksperter at Alexander Tettey og Mohammed Abdellaoue er Norges beste og mest kreative spillere, men at spillestilen hindrer disse spillerne i å overføre denne kreativiteten til landslaget.

LES OGSÅ: Danske fotballeksperter: – Norge beveger seg i feil retning med Drillo

– Jeg mener at vi har kvalitetene som skal til for å spille en annen type fotball enn det vi gjør i dag. Men jeg har full forståelse for at vi spiller som vi gjør, og at det selvfølgelig er sjefen som bestemmer, sier Tettey.

Han presiserer at det på ingen måte er kritikk mot landslagsledelsen, men et svar på danskenes utspill.

Alexander Tettey (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
Alexander Tettey (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

Tettey er en av mange spillere som møter en helt annen fotballfilosofi på landslaget enn den han praktiserer i hverdagen.

– Vi spiller en helt annen fotball enn det jeg er vant til fra klubblagene, både i Rennes og i Rosenborg. Det er ikke like mye rom for individualister i det systemet vi spiller i, og på landslaget må jeg legge bort mye av den måten jeg tenker på i Rennes.

LES OGSÅ: Nå er det danskene og svenskene som krangler

Det er nettopp dette Lundekvam mener forvirrer de norske spillerne, og hindrer dem i å prestere like godt på landslaget som på klubblaget.

– Fotballen har utviklet seg veldig de siste årene, og Norge som nasjon har ikke hengt med på denne utviklingen. Vi har fortsatt mange gode fotballspillere, men vi får ikke ut de kvalitetene på landslaget – og det har noe med måten vi spiller på å gjøre, fortsetter Lundekvam, som etterlyser et generasjonsskifte.

Vinne nå eller vinne mye seinere?
– Det er artig å følge et norsk landslag som vinner, og det er artig å oppleve entusiasmen rundt Drillo. Men dette utvikler ikke norsk fotball på sikt. Jeg mener at et generasjonsskifte må til, og vi må bygge opp et nytt landslag og innføre en ny fotballfilosofi som beveger seg i den retningen resten av Europa beveger seg i. Men dette tar tid, jeg snakker om 20–30 år, men da tror jeg også vi kan være i stand til å kvalifisere oss for mesterskap regelmessig. Men jeg vet ikke om den norske idrettskulturen tåler den ventetiden, sier Lundekvam, og kommer med eksempler på nasjoner han mener Norge bør kunne sammenligne seg med.

Claus Lundekvam (Foto: TV 2)
Claus Lundekvam (Foto: TV 2)

– I land som Belgia, Sveits og Østerrike har de vært tålmodige og bygd opp et nytt lag og en ny type fotball, og de har lyktes med det. De har ikke større ressurser enn Norge, men nå produserer de store talenter og har spennende lag, sier Lundekvam.

Bør se til andre land for inspirasjon
I etterkant av nederlaget mot Danmark i Parken, skrev fotballekspert Tor-Kristian Karlsen en blogg der han presenterte sine ideer om hvilke retning han mener Norge bør ta – etter at det sjette mesterskapet på rad ser ut til å glippe.

LES OGSÅ: – Norge bør se til Sveits for inspirasjon og veiledning
LES OGSÅ: Wæhler blir kaptein - Riise er skuffet

– Av egen erfaring vet jeg at ideer skapes best der nye tanker deles og importeres utenfra. Hvem vet hva spansk fotball hadde vært i dag uten nederlandsk inspirasjon. Tyskland skapte ny ungdomsbølge etter en ydmyk, selvransakende prosess – modellert på håndplukkede ideer fra alle verdens kanter. Men enda mer relevant sammenligningsgrunnlag: det er neppe tilfeldig at land som Belgia og Sveits opplever en enorm talentoppblomstring. Begge landene befinner seg i skjæringspunktet av ideer og fotballintellektuelle impulser, skriver Karlsen, og fortsetter:

– Mens Norge kjempet mot overmakten i København så jeg Sveits slå Bulgaria i en annen kvalikgruppe. Med en gjennomsnittsalder på 24 år vant hjemmelaget overbevisende 3–1 på FC Basel sin imponerende hjemmearena. Og verken sifrene eller alderen er tilfeldige. For kort tid tilbake la landslagstrener Ottmar Hitzfeld ned følgende prinsipp: for at landet noen gang skal kunne regelmessig kvalifisere seg til – og optimalt hevde seg i – internasjonale mesterskap, må dette gjøres med spillere med potensial utover det man finner av 30-åringer i den hjemlige serien. Spillerne fra sistnevnte kategori har allerede bevist at de neppe kan bidra med innsats som kan skape stabilt høye resultater på sikt. Da er det like greit å føre oppgaven over til neste generasjon – ungdom drevet av mål, potensial og ambisjoner, skriver Karlsen.

Tor-Kristian Karlsen
Tor-Kristian Karlsen

Uenig i kritikken
Jahn Ivar «Mini» Jakobsen mener at det blir tullete å snakke om et generasjonsskifte.

LES OGSÅ: Derfor ble det ikke EM på Norge

– Jeg er helt uenig. Skal vi bruke 20–30 år? Hva er det for noe? Det jobbes hver eneste dag med å bli bedre både på landslags- og klubbnivå i Norge. Problemet ligger ikke i landslaget, men i arbeidet med talentutviklingen. Vi må starte med de yngste. Jeg har hørt, uten å ha fått det helt bekreftet, at det ikke er lov til å spille med tabellsystem før man er 13 år gammel. I Norge må det også være lov til å være best, det må være lov til å vinne og det må være lov å la de beste spille mot de beste, mener Mini.

sumo_davy-og-mini-før-landskampen
sumo_davy-og-mini-før-landskampen

Den tidligere landslagsspilleren er heller ikke enig i at norsk landslagsfotball har stått på stedet hvil.

– Drillos tankegang har absolutt utviklet seg. Før var det strengt forbudt å spille på høy risiko, og man skulle heller slå den lange for å unngå risikoen. Nå ser vi en annen Drillo som har utviklet fotballfilosofien. Dessuten forstår jeg ikke hva Tettey mener når han sier at vi har kvaliteter til å spille en annen type fotball. Mot de store fotballnasjonene faller typer som Tettey igjennom. Da vi hevdet oss i Europa så var den fremste årsaken at vi var et godt lag som jobbet for hverandre, var sterk i organiseringen og visste hvor vi skulle, sier Mini, som også påpeker at 90-tallsutgaven ikke manglet kreative fotballspillere.

LES OGSÅ: Premier League-heltene sendte Sverige mot EM

– Folk har vel hørt om spillere som Myggen, Ståle Solbakken, Øyvind Leonhardsen og andre midtbanespillere på det norske landslaget fra den tiden. Om vi bare hadde slått den lange over midtbanen, så hadde neppe disse spillerne vært så synlige som de var, sier Mini, som mener at den offensive filosofien møtte motbør under Åge Hareide.

– Vi skal heller ikke glemme at Åge Hareide tok over med en visjon om at Norge skulle bli et mer ballbesittende lag og spille mer sexy fotball. Det endte med at vi lå helt nede på 59. plass på FIFA-rankingen. Drillo tok oss helt opp til en 12.-plass på rankingen, sier Mini.

LES OGSÅ: Danskene om FIFA-rankingen: – Fullstendig latterlig!