Kurt Asle Arvesen (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
Kurt Asle Arvesen (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)

Arvesen holdt kneskade i 2010 hemmelig

Det kan ha gjort at han ikke fikk sykle Tour de France. Søndag får den populære norske syklisten et verdig karrierepunktum i Paris-Tours.

Følg Kurt Asle Arvesens siste profesjonelle sykkelritt, Paris-Tours, direkte på TV 2 Zebra og tv2sumo.no søndag kl. 15.25

Søndag skrives de siste linjene i et kapittel norsk sykkelhistorie når Kurt Asle Arvesen sykler sitt siste profesjonelle ritt. Eresfjordingen har vært blant Norges mest populære idrettsmenn i mange år, blant annet takket være en fantastisk innsats i treukersrittene Giro d'Italia og Tour de France.

Røk korsbåndet i 2010
De 230,5 kilometerne i Paris-Tours blir altså de siste Arvesen sykler som profesjonell. Men det mange ikke vet, er at en kneskade kunne satt en stopper for karrieren til nordmannen allerede i 2010.

Da gikk det et par dager hvor jeg ga beskjed til mine nærmeste om at «nå er det slutt».

– I fjor knakk jeg kragebeinet i Qatar og rakk akkurat, noe halvhjertet, å sykle klassikerne. Så dro jeg hjem for å ta en liten pause og tok meg en topptur på ski. 1700 meter over havet hadde jeg strammet bindingen alt for hardt. Skien skled ut og korsbåndet røk, forteller Arvesen.

– Det var i slutten av april/begynnelsen av mai. Da gikk det et par dager hvor jeg ga beskjed til mine nærmeste om at «nå er det slutt».

Det kan ha gjort at han ikke fikk sykle Tour de France.

Se en smakebit fra Arvesen-intervjuet i videovinduet øverst!

Se «Kurt Asle Arvesen - til siste tråkk» på TV 2 søndag 9. oktober kl. 19.30

Men det var ikke slutt for Arvesen. Selv om han ikke fikk syklet Tour de France i år, ble det deltakelse i både Vuelta a España og VM. I Spania fikk Arvesens siste treukerstur en brå stopp da han krasjet med en liten gutt på den femte etappen av rittet. Nok en gang prøvde nordmannen å fullføre rittet, men det lot seg ikke gjøre.

Arvesen har virkelig vært med på å gjøre sykkel populært i Norge. Antallet unge som ønsker å satse på sykkel er stadig økende og med talenter som Edvald Boasson Hagen er det lite som tyder på at det vil stoppe med det aller første.

Kurt Asle Arvesen veltet på den femte etappen av Vuelta a Espana. (Foto: TV 2/)
Kurt Asle Arvesen veltet på den femte etappen av Vuelta a Espana. (Foto: TV 2/)

Karrieren tok av i 1997
TV 2 Sportens kommentatorduo, Christian Paasche og Johan Kaggestad, har ropt etter «ett år til!» i lang tid, men 36-åringen har bestemt seg for at nok er nok.

Les også: Gjenopplev Arvesens beste og verste Tour-øyeblikk

I den forbindelse har Paasche og Kaggestad besøkt Arvesen for å oppsummere hans flotte karriere. Det som på mange måter var begynnelsen på Norges «nye» sykkeleventyr. «Kurt Asle Arvesen - til siste tråkk» sendes på TV 2 søndag 9. oktober kl. 19.30.

I 1997 ble Arvesen U23-verdensmester i landeveisritt, noe som virkelig satte fart på sykkelkarrieren til mannen som aller helst ønsket å bli langrennsløper da han var ung.

I 1997 ble Arvesen U23-verdensmester i landeveisritt, noe som virkelig satte fart på sykkelkarrieren til mannen som aller helst ønsket å bli langrennsløper da han var ung. Etappeseier i Giro d'Italia i 2003 var med på å sende Arvesen videre til Bjarn Riis sitt CSC-lag og i 2004 fikk han endelig sin debut i verdens største sykkelritt: Tour de France.

Les også: Arvesen ble hedret i København

Spurttap, jubel - og flere skader
En tøff førstereis i Tour de France stoppet ikke Arvesen. I 2005 var han svært nær sin første etappeseier i rittet, men like før målstreken klarte italienske Paolo Savoldelli å snike seg forbi.

Nordmannen fortsatte å gjøre en god jobb for laget til Bjarne Riis og ble etter hvert en av de viktigste hjelperytterne til CSC. Selv om det å forsvare kapteinen var det viktigste, fikk Arvesen også sjanse til å gå i brudd. 20. mai 2007 tok han sin andre etappeseier i Giro d'Italia etter å ha sust forbi Paolo Bettini på oppløpet.

Artikkelen fortsetter under bildet

ENDELIG TOUR DE FRANCE-SUKSESS: Kurt Asle Arvesen tok sin første og eneste etappeseiere i i Tour de France i 2008. (Foto: PASCAL PAVANI/AFP)
ENDELIG TOUR DE FRANCE-SUKSESS: Kurt Asle Arvesen tok sin første og eneste etappeseiere i i Tour de France i 2008. (Foto: PASCAL PAVANI/AFP)

Tre år etter spurttapet mot Savoldelli i Tour de France fikk Arvesen en ny mulighet i verdens største sykkelritt på etappen til Foix. Eresfjordingen hadde nok en gang klart å lure seg i brudd og selv om han måtte ta det meste av føringer selv, klarte Arvesen å avgjøre i duell mot bruddkameratene Koos Moerenhout, Alessandro Ballan og Martin Elmiger.

– Jeg bestemte meg bare for å kline til. Jeg hadde ingen planer om å sitte i gruppen bak og se på at noen andre kjempet om etappeseier, forteller Arvesen.

Et brukket kragebein sendte Arvesen ut av Tour de France i 2009. På det tidspunktet regnet de fleste med at han skulle være tilbake i Frankrike allerede neste år, men slik det ikke. Verken i 2010 eller 2011 fikk Arvesen tillit i Team Sky og måtte se Thor Hushovd og resten av verdens beste syklister briljere på tv-skjermen.

Se «Kurt Asle Arvesen - til siste tråkk» på TV 2 søndag 9. oktober kl. 19.30