VERDIGE VINNERE:   De tre prisvinnerne har hver på sin måte bidratt avgjørende til å styrke kvinners stilling i sine hjemland og til å gi kvinner en stemme. De gir inspirasjon og håp til alle som kjemper for likeverd og like muligheter verden over, sier Stoltenberg.
VERDIGE VINNERE: De tre prisvinnerne har hver på sin måte bidratt avgjørende til å styrke kvinners stilling i sine hjemland og til å gi kvinner en stemme. De gir inspirasjon og håp til alle som kjemper for likeverd og like muligheter verden over, sier Stoltenberg.

Stoltenberg: – Hun er en slags mor eller bestemor for alle

Statsministeren er raus i omtalen av prisvinneren Ellen Johnson-Sirleaf.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag klokken 11 ble det kjent at Nobels fredspris for 2011 går til Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf, den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee og Tawakkul Karman.

Statsministeren har selv møtt én av prisvinnerne personlig og er raus i omtalen av henne.

– Nyter stor respekt

– Hun er et varmt og klokt menneske. Hun er en slags mor eller bestemor for alle i forsamlingen, uansett forsamling. Hun nyter veldig stor respekt og hun er et menneske som både kan tenke de visjonære og store tanker, men også har evne til å omsette visjonene til praktisk, hverdagslig politiks handling i sitt hjemland Liberia, sier Jens Stoltenberg til TV 2 Nyhetskanalen.

Bakgrunn: Snudde landet fra borgerkrig til økonomisk vekst

Ellen Johnson-Sirleaf (72) er Afrikas første demokratisk valgte kvinnelige president. Leymah Roberta Gbowee er direktør for Women Peace and Security Africa. Hun organiserte fredsbevegelsen som bidro til president Charles Taylors fall og avslutningen på borgerkrigen i 2003.

Tawakkul Karman er en 32 år gammel aktivist fra Jemen.

– Gir inspirasjon og håp til alle

– Denne prisen er en viktig anerkjennelse for deres innsats for å sikre kvinners sikkerhet og rett til deltagelse i fredsbyggende arbeid. Dette er avgjørende i arbeidet for fred og for å hindre konflikter, sier statsministeren.

VIDEO: Se Jagland utrope årets prisvinnere

– De tre prisvinnerne har hver på sin måte bidratt avgjørende til å styrke kvinners stilling i sine hjemland og til å gi kvinner en stemme. De gir inspirasjon og håp til alle som kjemper for likeverd og like muligheter verden over, sier Stoltenberg.