Fredag formiddag snør, sludder og blåser det i fjellet i hele landet. Bildet viser forholdene på Fv 53 ved Tyinosen klokken 9.48. (Foto: Statens Vegvesen / StormGeo)
Fredag formiddag snør, sludder og blåser det i fjellet i hele landet. Bildet viser forholdene på Fv 53 ved Tyinosen klokken 9.48. (Foto: Statens Vegvesen / StormGeo)

Full vinter i fjellet

Bildene fra værkameraene i fjellet er skikkelig utrivelige: vind, snøfokk, og snøslaps.

Fredag morgen har vinden snudd på nord, og temperaturen falt. I fjellet er det nå full vinter.E 134 Haukeltunnelen

Værkameraene til høyre viser hvordan det ser ut på fjellovergangene akkurat nå. Klikk på bildene for store versjoner. Kameraene drives av Statens Vegvesen.

Mest i vest

I Troms og Finnmark er snøgrensen ned mot 400 meter nå. På Finnmarksvidda helt nede i 2-300 meter. I fjellet i Sør-Norge må du regne med snøslaps på veien over 800 meter.

– Det faller ikke de helt store mengdene nedbør fredag, forteller Storm-meteorolog Beathe Tveita, og mest vest i fjellet.Rv 7 Dyranut

Men, nedbøren kommer i form av kraftige byger, og sterk vind gjør at det er vanskelige kjøreforhold i fjellet.

Åpne fjelloverganger

Klokken 10.30 fredag er de fleste fjellovergangene både i Sør- og Nord-Norge åpne. Bare Fv 63 mellom Geiranger og Langvatn, og Fv 243 mellom Aurland og Erdal er stengt på grunn av uvær.

Trafikkværet gir deg trafikkmeldingene fra Statens Vegvesen, værkamera, og oppdaterte værmeldinger.Fv 50 Aurland Hol

Kuling

Sterkest vind er det sør i Langfjella, vinden har i perioder vært oppe i stiv kuling. Statens Vegvesen meldte om liten kuling og redusert sikt på Hardangervidda klokken kvart på seks fredag morgen.

– Vinden holder seg hele fredag, sier Tveita, og kommer til å øke til i alle fall frisk bris i områder som Sognefjellet og Trollheimen utover dagen.

Værradaren viser deg hvor det faller nedbør akkurat nåE 16 Filefjell

Mer snø søndag

Lørdag får vi en pause i uværet.

– Det klarner opp i Sør-Norge, mens bygene i Nord-Norge gir seg ut over dagen, sier Tveita.

Klarværet kommer til å gi nattefrost og glatte veier i hele landet, så vær forsiktig på veien søndag morgen - også i lavlandet.

Søndag kommer det inn et nytt nedbørområde mot Vestlandet, som beveger seg inn over hele Sør-Norge i løpet av dagen.RV 55 Sognefjellet

– Temperaturen har falt noen grader, sier Tveita, og snøgrensen kommer til å ligge på 5-600 meter.

Heller ikke søndag er det snakk om veldig store snømengder, omkring 10 cm.

Her kan du lese om helgeværet i hele landet