Oljeplattform (Foto: Johansen, Erik/SCANPIX)
Oljeplattform (Foto: Johansen, Erik/SCANPIX)

Eksperter frykter staten bommer på oljeprisen

Oljeprisen på 575 kroner som legges til grunn i statsbudsjettet for 2012, er høyere enn det markedet forventer. Det kan komme til å koste staten 10,6 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I statsbudsjettet legges det til grunn en gjennomsnittlig oljepris på 600 kroner per fat i år og 575 kroner til neste år, med faste 2012-priser. Det mener eksperter er for høyt, skriver Stavanger Aftenblad.

– Forholdsvis optimistisk

– I forhold til dagens tall har de friske prognoser. Det virker ikke som om de har lagt inn en voldsom nedtur i verdensøkonomien, sier Thina M. Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea Markets.

Saltvedt tror dette kan føre til at regjeringen sitter igjen med 10,6 milliarder mindre enn det de hadde trodd, dersom det viser seg at markedet har rett.

– I statsbudsjettet pleier de å legge prisen lavere enn det de fleste andre gjør. Men anslaget nå er forholdsvis optimistisk, mener hun.

Mener budsjettet ikke vil stemme

Øystein Dørum, sjeføkonom i DnB Nor, mener også at regjeringen i statsbudsjettet har valgt å ikke tro på en krise, og mener det er høy sannsynlighet for at det vil gå galt og at mange tall i budsjettet dermed ikke vil stemme.

– Da bruker de sannsynligvis for lite oljepenger og oljeprisanslaget er for høyt, sier Dørum. (©NTB)