britisk økonomi, London (Foto: ADRIAN DENNIS/Afp)
britisk økonomi, London (Foto: ADRIAN DENNIS/Afp)

Sentralbanken starter seddelpressen i Storbritannia

Sentralbanken i Storbritannia vil pumpe 75 milliarder pund inn i økonomien for å motvirke «den verste finanskrisen siden 1930-tallet».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sentralbanksjef Mervyn King forklarer tiltaket med at det nå er for lite penger i den britiske økonomien, på samme måte som under depresjonen på 1930-tallet.

– Vi er nødt til å forholde oss til svært uvanlige omstendigheter. Vi må holde hodet kaldt og gjøre det rette. I øyeblikket vil det si å skape noe mer penger som kan sprøytes inn i økonomien, sa King til TV-stasjonen Sky News torsdag.

75 milliarder pund tilsvarer 676 milliarder norske kroner.

LES OGSÅ: – Sjokkartet nedgang for britisk økonomi

Strategien, som kalles kvantitative lettelser, går blant annet ut på at sentralbanken kjøper britiske statsobligasjoner. Banken har tidligere tilført økonomien 200 millioner pund på denne måten siden 2009.

– Dette er den alvorligste finanskrisen vi har sett i alle fall siden 1930-tallet, hvis det ikke er den verste noensinne, sier King.

LES OGSÅ: Bryllup gir økonomisk opptur for britene

Et eksempel på den dårlige britiske økonomien er de fallende husprisene.

De britiske boligprisene falt for andre måned på rad i september. Prisnedgangen var på 0,5 prosent, mens i august falt prisene 1,1 prosent.

(©NTB)