STATSBUDSJETTET: Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) legger frem statsbudsjettet. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
STATSBUDSJETTET: Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) legger frem statsbudsjettet. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Statsbudsjettet: Sigbjørn Johnsen leste dikt og talte om myke verdier

– Vi må bli flinkere til å glede oss over det vi har, sa finansminister Sigbjørn Johnsen i finanstalen til Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 10 torsdag redegjorde finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) om regjeringens forslag til statsbudsjett og nasjonalbudsjett for 2012.

– Statsbudsjettet for 2012 er et budsjett for arbeid, verdiskaping og velferd. Budsjettet er blitt til i omgivelser av uro og stor usikkerhet. Derfor er stabilitet og forutsigbarhet viktig, sa Johnsen i sin tale til Stortinget.

Se hele Finanstalen i videovinduet øverst i artikkelen.

Regjeringen har varslet at statsbudsjettet for 2012 blir et stramt budsjett. Finansminister Sigbjørn Johnsen oppsummerte budsjettet slik:

– Viktige fellesoppgaver som helse, omsorg, skole og barnehager styrkes. Kommunene får en god økning i sine inntekter også neste år. Politi og rettssikkerhet prioriteres. Det gir økt trygghet for folk. Det blir mer penger til vei og jernbane, sa finansministeren.

Regjeringen bruker åtte milliarder kroner mindre enn det handlingsregelen tillater. Handlingsregelen er det Stortinget selv som har vedtatt for å begrense sin egen pengebruk. Den tillater at Regjeringen bruker en avkastning av oljepengene på fire prosent årlig.

Les også: Statsbudsjettet på fem minutter

Leste dikt

Selv om statsbudsjettet handler om neste års pengebruk, understreket Johnsen i finanstalen at samfunnets kvalitet ikke avgjøres av materielle verdier, men at vi er gode medmennesker og viser hverandre varme og omsorg. Han brukte Rolf Jacobsens dikt «Nord» for å understreke poenget:

«Se oftere mot nord. Gå mot vinden, du får rødere kinn. Finn den ulendte stien. Hold den. Den er kortere. Nord er best. Vinterens flammehimmel, sommernattens solmirakel. Gå mot vinden. Klyv berg. Se mot nord. Oftere. Det er langt dette landet. Det meste er nord», proklamerte finansministeren.

– Selv om det meste av landet er nord, skal det ikke være kaldt. Vi skal bære den menneskelige varmen med oss, sa Johnsen til Stortinget.

Les hele finanstalen på Finansdepartementets nettside.

– Vi må glede oss over det vi har

Johnsen brukte anledningen til å understreke at nordmenn ikke må lete etter lykken i statsbudsjettet:

– Vi må bli flinkere til å glede oss over det vi har, over alle muligheter vi har og det vi får til. De viktigste verdier i livet finner vi ikke på poster og kapitler i statsbudsjettet.

Les også: – Et stramt og godt budsjett

Statsminister Jens Stoltenberg sa i forrige uke at det er farlig å tro at Norge ikke kan rammes av de økomiske problemene i Europa. Dette gjentok finansministeren i finanstalen.

– I usikre tider må vi ta vare på det som har gitt oss de gode resultatene. Ta vare på lærdommen som har brakt oss godt gjennom tidligere kriser. Fellesskap mellom mennesker, våre gode velferdsordninger, den høye yrkesdeltakelsen, brede skattegrunnlag og et fornuftig skattenivå, sa Johnsen.

Les også: Siv Jensen mener regjeringen er tom for ideer