ny2-olje-moe-lov-F - Hevder Borten Moe gir blaffen i loven

Seniorrådgiver Rolf Wiborg i Oljedirektoratet mener olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) gir blaffen i lovverket og setter Statoils interesser foran Norges lover.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå varsler flere rødgrønne politikere en oppvask med oljeministeren, skriver Klassekampen.

Det er i to brev til energi- og miljøkomiteen på Stortinget at Wiborg kommer med sterk kritikk av Olje- og energidepartementet.

Wiborg mener at Borten Moe ikke håndhever Stortingets regler, noe som kan føre til at gigantfeltet Avaldsnes/Alous Major blir forsinket og at skattebetalerne dermed får en enorm ekstrautgift. Han mener også at departementet oppfører seg mer som en profittaktør på sokkelen enn som en langsiktig forvalter, og mener det er en usunn rolleblanding mellom Statoil og staten.

Brevene har fått flere politikere til å reagere, og SVs representant i energi- og miljøkomiteen, Snorre Valen, sier til Klassekampen at han vil be Ole Borten Moe om svar torsdag.

Høyres representant i komiteen, Siri A. Meling, skal ha et møte med Rolf Wiborg i neste uke og varsler at partiet vil igangsette sin egen gransking av saken.

Wiborg er en nestor i norsk oljeforvaltning og har tidligere vært ressursdirektør i Oljedirektoratet og viseadministrerende direktør i Phillips Petroleum i Norge. Han ønsker ikke å kommentere brevene ytterligere.

Heller ikke Olje- og energidepartementet vil kommentere saken, mens Riksrevisjonen bekrefter at de har fått brevene og betrakter dem som tips til revisjonen av departementet. (©NTB)