FORBAUSET: Formannen i den norske Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, sier han er forbauset over at norske medier ikke ser hvem som får fredsprisen. Her under fjorårets kunngjøring av fredsprisvinneren. (Foto: Andersen, Aleksander/SCANPIX)
FORBAUSET: Formannen i den norske Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, sier han er forbauset over at norske medier ikke ser hvem som får fredsprisen. Her under fjorårets kunngjøring av fredsprisvinneren. (Foto: Andersen, Aleksander/SCANPIX)

Jagland: – Mediene ser ikke hvem som får fredsprisen

Den Norske Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland sier at norske medier ikke ser hvem som får Nobels fredspris for 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg gleder meg til fredag, sier Jagland til NTB på telefon fra Strasbourg.

LES OGSÅ: Jagland varsler «interessant» fredspris

– Det er en viktig pris, og jeg tror den vil bli anerkjent. Jeg er nesten litt forbauset over at norske medier ikke har sett dette. Hvis man følger med i virkelig internasjonale medier, er jo dette midt i bildet, sier komitélederen om prisvinneren for 2011 som blir kunngjort fredag.

Rekordmange kanditater

Også de to foregående årene har Den Norske Nobelkomiteen overrasket verdensopinionen med valg av prisvinnere.

I 2009 var det USAs president Barack Obama som fikk prisen, mens utdelingen i 2010 gikk til den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo.

Foran årets utdeling har det kommet inn rekordmange nominasjoner. Hele 241 forskjellige kandidater er nominert, 53 av disse er organisasjoner. For 2010 kom det inn 237 gyldige kandidater til Nobels fredspris, ifølge Den Norske Nobelkomité.

Et viktig verktøy

Det er ikke bare Thorbjørn Jagland som er oppspilt foran årets utdeling.

Direktør ved Nobelinstituttet, Geir Lundestad, tror årets tildeling vil bli godt mottatt, og han mener fredsprisen kan være et viktig verktøy i aktuelle hendelser.

– Det er utvilsomt riktig at man ofte håper at prisen kan bidra til enda mer. At den kan styrke en prosess som er i gang, sier Lundestad.

Afghansk politiker favoritt

Foran årets utdeling er den egyptiske nettaktivisten Wael Ghonim, den egyptiske 6. april-bevegelsen, Israa Abdel Fattah, som er en av 6. april-bevegelsens grunnleggere, og den tunisiske bloggeren Lina Ben Mhenni trukket fram som mulige kandidater.

På bettingselskapet Unibets spillsider er det Sima Samar som er favoritten med 4,50 i odds. Den kvinnelige afghanske politikeren topper listen foran den kubanske politiske aktivisten Oswaldo Payá Sardiñas som får 6,50 i odds onsdag ettermiddag.

(©NTB)