Skatteopprør i Finnmark

Skatteetaten vurderer å legge ned kontorer i Finnmark. I Mehamn har innbyggerne startet en epost-aksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Legges skattekontoret i Mehamn ned kan kontoret i Kirkenes 37 mil unna bli nærmeste alternativ. Nå mobiliserer innbyggerne i fiskeværet ytterst på Nordkynhalvøya gjennom en epost-aksjon. De vil helst slippe en reise på nesten 80 mil for å besøke et skattekontor.

Ingen kommentar

– Ingen kommentar, sier kommunikasjonsrådgiver Randi Iversen i Skatt Nord.

Hun bekrefter at Skatteetaten nå vurderer kontorstrukturen, men at det ikke er tatt noen beslutning om hvilke kontorer som kan bli foreslått nedlagt.

– Skattekontoret er av stor betydning, ikke minst for de mange utenlandske arbeidstakerne vi er avhengige av for å sikre sysselsettingen innenfor fiskeindustrien, sier ordfører Marius Nilsen til tv2.no.

– De må nemlig møte opp på kontoret for å få nødvendig hjelp, og legges kontoret her i Mehamn ned vil de i verste fall måtte dra til Kirkenes, forteller Nilsen.

Id-kontroll av utlendinger

Det er for å få gjennomført nødvendig ID-kontroll at utenlandske statsborgere må møte opp på et skattekontor. Regiondirektør Marit Helene Pedersen sier hun forstår innbyggernes frykt, men forventer at en eventuell sentralisering ikke vil gjøre tilbudet til arbeidsgiverne dårligere.

– Her må man inn med tilfredsstillende elektroniske løsninger om man avvikler kontorer, sier hun.

– ID-kontrollen er jo spesiell og i et fylke med mange utenlandske arbeidstakere vil man på dette området kunne få problemer, sier hun.

Viktige arbeidsplasser

Skatteetaten har gjennom sin tilstedeværelse gitt sikre offentlige arbeidsplasser, men nå er altså strukturen under revisjon. NHO-sjefen forteller at hun er kjent med at noe er på gang, men at det fra Skatt Nord ikke er gitt noen informasjon om hvilke kontor som blir vurdert lagt ned.

Aksjonistene skriver i sin invitasjon at det i et fylke med lange avstander, dårlig vær og dyr offentlig kommunikasjon er spesielt viktig at tilbudet til befolkningen opprettholdes. Å måtte reise nesten 80 mil til et skattekontor vil skade næringslivet og samfunnet, hevdes det. Nå inviterer de til skatteopprør.

Skatteetaten har i dag 19 kontorer i Finnmark. Mehamn er altså blant de aktuelle  som kan bli lagt ned.