ny2-budsjett-forskningsfond-F - – Forskningsfondet legges ned

Når forslaget til statsbudsjett for neste år legges fram torsdag, legges Forskningsfondet ned i sin nåværende form.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Grunnen til at Regjeringen legger ned Forskningsfondet, er det lave rentenivået, skriver Aftenposten. Med dagens modell hadde avkastningen fra fondet kommet til å synke med 650 millioner kroner de neste to åra.

– Det var helt nødvendig å gjøre noe med strukturen. Renten er omtrent halvert i forhold til for ti år siden, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

Forskningsfondet er i dag på 80 milliarder kroner. Avkastningen i 2011 er på 3,7 milliarder kroner og utgjør 16 prosent av de offentlige forskningsbevilgningene. Nå føres fondskapitalen tilbake til statskassa, og regjeringen legger fram en ny modell for finansiering i statsbudsjettet. Etter det Aftenposten erfarer, vil de regionale forskningsfondene opprettholdes.

For at avkastningen ikke skulle gått ned i 2013, hadde fondet trengt tilførsel av 29 milliarder kroner. 26 av milliardene hadde gått med til å bøte på rentenedgangen, opplyser Aasland.

Høyre-nestleder Jan Tore Sanner mener forslaget om å legge ned forskningsfondet skaper usikkerhet og varsler kamp om saken i Stortinget. – Først fjernet de forpliktelsen om forskningens andel av bruttonasjonalproduktet, så fjernet de målet om at oljepengene skulle gå til kunnskap/forskning, infrastruktur og vekstskapende skattelettelser og nå legges forskningsfondet ned, sier Sanner. (©NTB)