Bankkrise (Foto: Petros Giannakouris/Ap)
Bankkrise (Foto: Petros Giannakouris/Ap)

EU-politikere vil redde bankene

Europeiske politikere lover tiltak for å redde banker som trues av gjeldskrisen i eurosonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Stadig flere er enige om at vi trenger en samordnet tilnærming i Europa, samtidig som mange av de enkelte elementene må håndteres av medlemslandene, sier EUs økonomikommissær Olli Rehn til avisa Financial Times.

Finansministrene fra EU-landene møttes i Luxembourg tirsdag for å diskutere bankproblemene. Flere land som tidligere har vært skeptiske til en samordnet rekapitalisering av bankene, skal nå ha vært mer opptatt av alvoret i situasjonen.

– Alle sa at den store bekymringen er at foruroligende utviklingstrekk i finansmarkedene skal vokse til en bankkrise, fortalte Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble.

LES OGSÅ: Hellas under lupen igjen på torsdag

Årsaken er frykt for at noen av bankene skal gå over ende dersom de taper penger som er lånt ut til Hellas og andre kriserammede euroland. Olli Rehn slår fast at bankene trenger mer kapital, og han får støtte fra den britiske finansministeren George Osborne.

Samtidig kommer nyheten om at Italias kredittverdighet er nedgradert igjen.

Den italienske statsgjelden ble nedgradert fra kategorien A2 til Aa2. Moody's mener dessuten at framtidsutsiktene er negative, som følge av lav økonomisk vekst og problemer som kan oppstå når Italia må refinansiere gjelden.

– Moody's valg var ventet, sa statsminister Silvio Berlusconi etter at nyheten ble kjent.

Han understreket at den italienske regjeringen jobber for fullt for å statsbudsjettet i balanse innen 2013.

(©NTB)