TRIKS: Selv om det er billig, er det ikke sikkert at det er et kupp. Få med deg våre triks til hvorda du sikrer deg det beste fra sommersalget. (Foto: RL Productions)
TRIKS: Selv om det er billig, er det ikke sikkert at det er et kupp. Få med deg våre triks til hvorda du sikrer deg det beste fra sommersalget. (Foto: RL Productions)

Shopping gir god treningseffekt

På 2,5 timers handlerunde brukte disse to kvinnene forbløffende mange kalorier.

Liker du shopping bedre enn jogging? Da er valget enkelt!

TV 2 Sporty kan nå dokumentere at en intensiv handletur gir like bra treningseffekt som én times løping.

LES OGSÅ: Treningen som forbrenner mest fett

Halvor Laustad, SATS (Foto: Privat/)
Halvor Laustad, SATS (Foto: Privat/)

Vi sendte Beate Brunstad (37) og Kathrin Andersen Romøren (32) ut på en butikkrunde i Oslo med måleapparat på armen. Under testen målte vi deres aktivitetsnivå, antall skritt, puls og forbrenning. Tallene ble så lastet inn i et program og analysert av Halvor Lauvstad på SATS.

LES OGSÅ: Slik utføres aktivitetsmålingen

Her er resultatet: Shoppingkvinnene svidde begge av mellom 600 og 700 kalorier i løpet av de to og en halv time shoppingen varte.

– Dette er like mye som en times joggetur, og viser at shopping er glimrende intervalltrening, med full fart ut og inn. Kanskje litt kostbart, men god trening for dem som liker dette, oppsummerer Halvor.

Bekreftet i tidligere test
Han har tidligere gjort en tilsvarende test på en 36-årig kvinne som dro på klesshopping i Bogstadveien. I løpet av 62 minutter gikk hun 5752 skritt og svidde av 405 kcal.

Shoppestatistikk, kaloriforbruk pr. time (Foto: SATS/)
Shoppestatistikk, kaloriforbruk pr. time (Foto: SATS/)

LES OGSÅ: Klubbdans uten alkohol

TV 2 Sportys treningsekspert Anne Marte Handal Sneve mener shopping kan være en alternativ treningsform for sofagriser.

– Er man på en lang shoppingtur overstyres latskapsgenene, og man glemmer at man er i aktivitet fordi det er så tilfredsstillende å handle. Dette er en måte å lure inn hverdagsaktivitet på bare så synd det går ut over økonomien, smiler hun.

EKSPERT: Anne Marte H. Sneve er treningsekspert i TV 2 Sporty. (Foto: Nina Kausland/TV 2/)
EKSPERT: Anne Marte H. Sneve er treningsekspert i TV 2 Sporty. (Foto: Nina Kausland/TV 2/)

– Hvordan kan du øke shoppingeffekten ytterligere?

– Bær posene hjem, dropp rulletrapp eller heis!

LES OGSÅ: Sjekk hvilket apparat som forbrenner mest

Anne Marte, som til daglig jobber som personlig trener, er ikke overrasket over det høye kaloriforbruket.

– Man kan holde på i flere timer vandrende inn og ut av butikker, der man skal på og av med klær. Man kjenner det ofte i leggene etterpå. Jeg testet meg selv da jeg var på kombinert shopping og sightseeing i Paris. Det viste seg at jeg hadde gått over tre mil på én dag!

– Hvilke andre hverdagsaktiviteter kan gi oss god trening?

– Mange tenker at treningen med høy intensitet to timer i uken på treningssenteret er det som utgjør forskjellen, men klarer du å legge inn litt mer bevegelse og aktivitet kan det utgjøre mer. Finn aktiviteter som ikke føles som trening og som ikke koster så mye: Sightseeing, sopptur i skogen, turorientering, hagearbeid eller lek med barna, råder hun.

LES OGSÅ: Kroppsarbeid bedre trening enn jobbsykling

Hun viser til en tidligere reportasje i TV 2 Sporty, der vi intervjuet Sigurd Wiik. Han gikk ned 11 kilo, hovedsakelig fordi han begynte å gå 20 minutter til og fra jobb.

– Små valg utgjør den store forskjellen!

LES OGSÅ: Slik fikk de av seg 15 kosekilo