STREIK: Safe streik kan ramme flere oljeselskaper. (Foto: Johansen, Erik/NTB scanpix)
STREIK: Safe streik kan ramme flere oljeselskaper. (Foto: Johansen, Erik/NTB scanpix)

Norge finner mest olje i verden

Ingen land har funnet like mye olje og gass som Norge så langt i år

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre siste årene totalt har vi bare blitt slått av Brasil og USA. Så langt i år har ingen vært bedre enn Norge.

Gode forhold

Selv om oljebransjen mener at vi har funnet så lite olje og gass at myndighetene er åpne før leting også i Nord-Norge, viser en ny undersøkelse gjengitt i Stavanger Aftenblad og Aftenposten at forholdene i Norge tross alt er langt bedre enn i mange andre land.

Les også: Oljefunn i Nordsjøen enda større enn antatt

Statistikk fra analyseselskapet Rystad Energy viser nemlig at Norge topper statistikken over olje- og gassfunn hittil i år, hvis man holder utenfor ukonvensjonelle ressurser som skifergass og oljesand.

1.4 milliarder

Norge har til sammen funnet verdier for rundt 1.400 milliarder kroner, noe som gjør at vi topper listen foran andre store oljenasjoner som Irak, Iran, Brasil, USA og Russland.

Les også: Nytt oljefunn i Nordsjøen

Det er det viktige dobbeltfunnet Avaldsnes og Aldous Sør i et område i Nordsjøen som lenge var avskrevet, som gir Norge førsteplassen på listen.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener at når skatteinntektene fra dette gigantfunnet settes inn i Oljefondet kan det gi 25 milliarder kroner ekstra årlig på statsbudsjettet og likevel følge handlingsregelen.

(©NTB)