ny1-ørland-kampfly-F - Bodø kan bli vraket som kampflybase

Ørland flystasjon ved Trondheim ligger an til å bli valgt som hovedbase for de nye kampflyene F-35 Lightning II, skriver VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ørland flystasjon er ifølge VG alternativet forsvarssjefen får anbefaling om å fremme i sitt fagmilitære råd til regjeringen i november.

– Vi har også fått signaler om at Ørland er førstevalget som enebase for kampfly, eventuelt med en fremskutt base, såkalt QRA i Nord-Norge, sier tillitsvalgt for Fellesforbundet på Ørland flystasjon, Roar Hegvik.

Om Bodø blir valgt, må Forsvaret bygge en helt ny rullebane i havet, lenger bort fra byen, fordi F-35 støyer langt mer enn dagens enn F-16.

Det vil bli svært kostbart. Forsvarsdepartementet har anslått at det vil koste rundt 8,4 milliarder kroner å bygge om Bodø. Ørland hevder at merkostnadene ved å velge Bodø ligger et sted mellom seks og 15 milliarder kroner.

Etter at Avinor i sommer ga klar beskjed om at de ikke ville dele på utgiftene med ombygging av Bodø flystasjon, skal det ha gjort valget enklere for ledelsen i Forsvaret. (©NTB)