lommetyv (Foto: TV 2)
lommetyv (Foto: TV 2)

Bare én prosent av lommetyveri oppklares

Det er fritt frem for lommetyver i Oslo. Til nå i år er over 10.000 lommetyveri blitt meldt til politiet i hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På et videoopptak av et av de mange lommetyveriene i Oslo i år, kan man se hvordan tyven opererer. Han tar tak i offerets arm og legger den over skulderen sin så han har fri tilgang til lommen. Derfra fisker han ut lommeboken ubemerket.

Gode arbeidsvilkår

Denne gangen ble gjerningsmannen tatt, men det tilhører sjeldenhetene. For bare én prosent av lommetyveriene blir oppklart.

– Vi får stadig flere hit til Norge fordi dette er en kjempestor fiskedam. Her er det mye å få. Lave straffer og det er en lav oppklaringsprosent. Man har gode arbeidsvilkår hvis det er 99 prosent man ikke har noen oppklaring i, sier Roar H. Kvassheim, som er politioverbetjent ved Sentrum politistasjon.

Og hittil i år har det i Oslo alene kommet inn hele 10.000 anmeldelser.

– Dette er voldsomme tall, slår Kvassheim fast.

TV 2-reporter robbet

Norge tiltrekker seg rekordmange kriminelle, og arenaene er mange. En annen overvåkningsvideo viser hvordan tyven har pekt seg ut en veske som står ubevoktet i en hotell-lobby. Når mennesker i nærheten står med ryggen til, forsyner tyven seg med vesken og forlater stedet.

Les også: Så enkelt lurer lommetyvene deg

Sist lørdag ble TV 2-reporter Sophie Lund Aaserud selv et offer. Da hun trakk kortet i kassen fanget mannen bak henne opp pinkoden hennes. Og bare to minutter etter at tyvene fisket lommeboken ut av vesken hennes, tapper de kontoen for 20.000 kroner.

Les også: Lommetyver fanget på film da TV 2-reporter ble robbet

– Veldig mange passer godt på verdiene sine når de er i Syden, mens er vi hjemme er det ikke slik.

– Pass på selv

Nå ber politiet folk selv ta ansvar.

– Oppbevare lommebok eller andre verdisaker på litt utilgjengelig sted. Og vær ekstra oppmerksom i trengselssituasjoner eller når noe litt uvanlig hender, sier Kvassheim.

– Du synes ikke det er en ansvarsfraskrivelse at dere ber oss om å passe på at vi ikke blir bestjålet?

– Nei, politiet må prioritere innenfor de ressurser vi har og det blir faktisk slik at lommetyverier må prioriteres noe lavere ned. Det er vanskelig for oss å demme opp for det her. Det er ikke noe vi klarer alene.