Det er helt nødvendig med kontroller sier Statens Vegvesen  (Foto: ANB arkiv)
Det er helt nødvendig med kontroller sier Statens Vegvesen (Foto: ANB arkiv)

Mange feil på norske biler

Hver 20. bil blir avskiltet.

Ti avskiltinger, fem anmeldelser og 35 gebyrer er bare noe av "beholdningen" for Vegvesenet etter tre kontroller i Valdres denne uka. Det skriver oa.no

– Resultatene viser at det er nødvendig med mer teknisk kontroll ute på veien, konstaterer Jon Olav Ødegård i Statens vegvesen region øst.

Hver tjuende bil ble avskiltet

I løpet av kontrollene på Leira, Fagernes og i Aurdal onsdag og torsdag denne uka, ble 218 kjøretøyer stoppet. Om lag hver tjuende ble avskiltet.

Fem biler ble avskiltet fordi de ikke var EU-godkjent. Den ene av disse manglet også årsavgift.

En sjette bil manglet både forsikring og årsavgift. En sjuende hadde lekkasje på bremsesystemet. Videre ble tre mopeder avskiltet fordi de var trimmet.

Les også: Dette er bilene med mest motorproblemer

For sterke lys

Mopedførerne anmeldes for trimmingen. I tillegg er to bilførere anmeldt for å kjøre med for stor tilhenger i forhold til sine førerkortbegrensninger.

Det ble skrevet ut totalt 59 kontrollsedler på tekniske mangler. Blant manglene som gikk igjen var ettermonterte xenonlyspærer og sotfilm på sideruter foran.

– Begge deler er ulovlig. Xenon-pærene blender andre trafikanter, og sotfilmen hindrer ut- og innsyn i bilen, bemerker Jon Olav Ødegård i en pressemelding.

Del med dine Facebook-venner

Mange uten dokumenter

Videre ble det utdelt 35 gebyrer (bøter). Herav 14 for manglende bruk av bilbelte, 18 for manglende førerkort og vognkort, og tre for utslitte dekk.

En varebil med utslitte dekk fikk kjøreforbud. Det samme fikk to med tilhengere som var i dårlig forfatning. Mange bilførere fikk også muntlig advarsel om lysfeil.

I en av kontrollene samarbeidet politiet og veivesenet.

– Vår felles kontrollvirksomhet har som mål å få ned tallet på drepte og hardt skadde ved å luke ut farlige kjøretøy og trafikanter fra veiene, sier Ødegård.

Flere bil og motorsaker fra oa.no finner du her: