KAN VÆRE INHABIL: Rettspsykiater Torgeir Husby har informert om at han kan være inhabil i terrorsaken etter at han har hatt samtaler med terrorsiktede Anders Behring Breivik. Arkivfoto. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
KAN VÆRE INHABIL: Rettspsykiater Torgeir Husby har informert om at han kan være inhabil i terrorsaken etter at han har hatt samtaler med terrorsiktede Anders Behring Breivik. Arkivfoto. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

Breivik-psykiater er habil

Tingretten mener at det ikke er noe problem at rettpsykiater Torgeir Husby er fagansvarlig for dem som behandler terrorsiktede mor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim har i snart to måneder undersøkt terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Tidligere i uken informerte Husby Oslo tingrett om at han kunne være inhabil i saken, fordi han er faglig ansvarlig og overlege ved Diakonhjemmet i Oslo, som behandler den terrorsiktedes mor.

Breiviks mor har fått behandling på sykehuset etter terrorangrepet 22. juli.

Habil

Fredag ettermiddag kom tingrettens kjennelse som slår fast at de mener at Husby er habil til å vurdere Anders Behring Breiviks helse.

Les også: Breiviks mor får ikke bistandsadvokat

Torgeir Husby har sammen med kollega Synne Sørheim gjennomført elleve samtaler med Breivik og skal legge fram en rapport for Oslo tingrett innen 1. november. De to ble oppnevnt for å undersøke Breiviks mentale helse 28. juli, seks dager etter terrorangrepene.

Tingretten understreker at det ikke har hatt noen betydning for avgjørelsen at det ville vært en mulighet for at saken ville blitt forsinket dersom det måtte oppnevnes en ny sakkyndig.

Ikke lege/pasient-forhold

I kjennelsen slås det fast at Husby ikke har hatt noe lege/pasient-forhold til siktedes mor, men at han i kraft av sin stilling som avdelingsoverlege og administrativ sjef har hatt tilgang til opplysninger som kan påvirke hans arbeid som sakkyndig.

Husby har opplyst at han ikke har vært inne i kvinnens journal eller deltatt på møter der hennes behandling har vært diskutert. Han har forklart at han heller ikke har truffet henne under hennes opphold på sykehuset, bortsett fra en samtale de hadde i Husbys egenskap som rettsoppnevnt sakkyndig.