ny1-ssb-handel-F - Handlingen tok seg opp i august

Nordmenn handlet mer enn ventet i august, og omsetningen i detaljhandelen økte med 1,7 prosent fra måneden før.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser tall for detaljomsetningen som Statistisk sentralbyrå (SSB) la fram torsdag. Det var butikkhandel med salg av dagligvarer, klær og sko som særlig bidro til omsetningsøkningen.

Uten justering for sesongvariasjoner og målt i volum, omsatte detaljhandelsbedriftene for 6,7 prosent mer i august i år enn i august i fjor. Eksklusiv bensinstasjonene var det en vekst i omsetningsvolumet på 7,6 prosent i samme periode.

Sesongjusterte tall viser at husholdningenes varekonsum gikk opp med 2 prosent fra juli til august, etter en nedgang måneden før. Kjøp av matvarer og biler trakk varekonsumet opp.

Etter lave julitall gikk kjøp av mat, drikkevarer og tobakk opp med 2,3 prosent i august. Kjøp av transportmidler, drivstoff og reservedeler gikk også opp, og viste en økning på 4,5 prosent. Bilkjøpene bidro til å trekke opp varekonsumindeksen med 0,7 prosentpoeng.

Husholdningenes kjøp av elektrisitet og brensel gikk ned med 0,8 prosent, mens kjøp av andre varer økte med 1,4 prosent. Kjøp av klær og sko bidro særlig til veksten i denne gruppen, skriver SSB. (©NTB)