INGEN GJØR KRAV PÅ PENGENE: Politiet i Trondheim venter tålmodig på at noen skal hente pengene som ble funnet på gaten fredag. (Foto: Kallestad, Gorm)
INGEN GJØR KRAV PÅ PENGENE: Politiet i Trondheim venter tålmodig på at noen skal hente pengene som ble funnet på gaten fredag. (Foto: Kallestad, Gorm)

Vil fjerne mynter og sedler med «straffegebyr»

Bruk av kontanter er så dyrt at Norge bør bli et fullstendig kontantfritt samfunn, mener Finansforbundet. Seniorsaken mener de eldre vil bli rammet av en slik omlegging.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi ønsker å jobbe for at Norge skal bli kontantfritt, sier Finansforbundets leder Jorunn Berland til NRK. Hun er fagforeningsleder for 39.000 ansatte i finansbransjen.

Tror kontantfritt Norge kan redusere kriminalitet

Bare 1 av 20 pengetransaksjoner i Norge skjer i dag med kontanter. Bruk av kontanter er så kostbart for samfunnet at det vil lønne seg å bruke andre former for betaling og oppbevaring av formue, mener hun.

– Tall fra Norges Bank viser at kontantene kostet Norge 3,5 milliarder kroner bare i 2010. Dette samtidig som sedler og mynt kun utgjorde 6 prosent av husholdningenes konsum. Andre former for betaling og formuesoppbevaring er svært mye mer effektive, sier Berland, som mener at et Norge uten kontanter vil stoppe mange kriminelle.

LES OGSÅ:Advarer mot falske tusenlapper på Sørlandet

– Det er ille at en bussjåfør skal føle seg utrygg når han er ute og kjører buss bare fordi han må ha kontanter med når det finnes alternative løsninger, sier hun.

Ifølge NRK kan prisen for å ta ut en tusenlapp i minibank fort bli 50 kroner dersom forbundet får viljen sin. Å kjøpe en pølse til 40 kroner med kontanter, kan tenkes å koste 20 kroner ekstra.

LES OGSÅ: Sjåfører krever pengeløse busser

– Diskriminerer de eldre

Men noen liker ikke tanken at alle nordmenn skal bruke kort og bli kvitt kontantene for godt. Interesseorganisasjonen for eldre, Seniorsaken, mener at forslaget er diskriminerende.

– Det er tross alt en god del medlemmer og eldre som verken tør eller kan klare å bruke elektroniske betalingsmidler. Vi synes det er helt urimelig at man skal bruke «straffegebyr». Det er ikke viljen det står på, men de har ikke tryggheten og de har ikke kunnskapen, sier advokat Audhild Freberg Iversen i Seniorsaken.

(NTB)