hovedslikunngaa (Foto: Kristin Bull/Camilla Brække)
hovedslikunngaa (Foto: Kristin Bull/Camilla Brække)

Slik unngår du sjokkregning når barna leker på iPaden

Kjøp av applikasjoner til nettbrett og mobil kan koste deg flere tusen kroner.

I går fortalte TV 2 hjelper deg om Ulrik Auestad Tollefsen (7) som lastet ned spillet «Tap Petshop», helt gratis fra App Store.

Men på bare noen få timer førte iPad-spillingen til en sjokkregning på nesten 13.000 kroner.

Les saken: Ulrik (7) spilte på iPad - fikk regning på 12.534 kroner

Ulriks historie er ikke unik. Foreldre rundt i hele Norden har fortvilt når de har oppdaget at spillene som er gratis å laste ned, plutselig har kostet penger. Og regningene kan bli skyhøye – med bare noen tastetrykk.

– Det er veldig spesielt at det er så lettvint, at barn som kanskje ikke skjønner at å trykke så mange ganger kan gjøre stor skade, sier Ulriks mamma, Astrid Auestad Tollefsen.

Les også: De skal ha 22,22 kr per minutt for å gi deg et nummer

Juridisk gråsone

Astrid får støtte hos Forbrukerombudet.

– Jeg blir både lei meg og sinna, for sånt skal ikke skje. Det at det faktisk er mulig i det hele tatt å få regning på så mange tusen kroner i et virituelt spill, det synes jeg er helt ubegripelig, sier Bente Øverli, nestleder i Forbrukerombudet.

Siden nettbrett som iPad- og andre mobilspill fremdeles er ganske nytt, er området i en juridisk gråsone, som enda ikke er helt gjennomarbeidet.

– Problemet er at både barna og foreldrene tror det er gratis. Spillene som er gratis å laste ned, er ofte et sammensurium mellom gratis ting du kan gjøre inne i spillet, og ting som faktisk koster penger. Det skulle vært rammer rundt dette, sier Øverli.

Les også: Her fører biskopen Jesus til himmels

forbrukerombudet (Foto: Kristin
  Bull)
forbrukerombudet (Foto: Kristin Bull)

Smurfebær til 700 kroner

Både spillet «Tap Petshop», som Ulrik spilte, og «Smurfs Village» er eksempler på applikasjoner som er gratis å laste ned i App Store, men som kan koste penger å spille.

I smurfespillet kan du eksempelvis kjøpe en vogn med smurfebær for 700 norske kroner.

– Problemet er at det ser ut som lekepenger, og det forstår ikke barn. Dette blir ganske likt som at du setter igjen ungen din inne i en butikk med minibankkort og kode, og lar dem handle vilt, sier Øverli.

Les også: Slik kan du ha det moro med iPaden i påsken

Bankene varsler

I flere av tilfellene der foreldre plutselig har fått høye spillregninger, har bankene varslet om brennhete bankkort med plutselig høy aktivitet.

– En 7-åring skal jo ikke kunne bruke 13.000 kroner uten at han har skjønt det. Det bør være noen barrierer som sier fra at her begynner kronene å løpe, sier Aud-Helen Rasmussen, informasjonssjef i DnB Nor.

En annen fellesnevner for lignende saker er at Apple ofte sier fra seg ansvaret, mens bankene i enkelte tilfeller tilbakebetaler beløpet.

– Det er ikke noe fasitsvar på hvem som får tilbake pengene eller ikke. Det er en individuell vurdering av hvert enkelt tilfelle, sier Rasmussen.

– Det er viktig at foreldre passer på at kortinformasjon ikke ligger tilgjengelig i systemet, sånn at slike ting kan skje. Men også spilleverandørene eller Apple bør komme på banen og se om det er slik de faktisk vil ha det, sier hun.

Les også: Dette er kongen av nettbrett

petshop-heo (Foto: Skjermdump/Camilla
  Brække)
petshop-heo (Foto: Skjermdump/Camilla Brække)

«Inn-app purchases»

Flere av spillene, også de som er gratis å laste ned, kommer med en advarsel i App Store:

«PLEASE NOTE: This game allows you to purchase items in the game for real money. Please disable in-app-purchases on your device if you don't want this feautre to be accessible.»

Spillene kalles «in-app purchases», som betyr at du kan bruke ekte penger mens du spiller spillet. Dersom telefonen eller nettbrettet ditt er logget inn på kontoen din hos iTunes eller Android Market, kan barn handle så mye de vil, dersom de har passordet til kontoen din.

Å ikke gi bort passordet, er derfor det første rådet for å unngå at regningen løper løpsk.

Les også: Denne regningen nekter Bjørn Erik å betale

aktiver-restriksjoner-rikti
  (Foto: Skjermdump/Camilla Brække)
aktiver-restriksjoner-rikti (Foto: Skjermdump/Camilla Brække)

Slik unngår du sjokkregning

1) Ikke gi bort koden til kontoen din på iTunes eller Android Market.

2) Innstill App Store-kontoen korrekt. Steng av for «in-app purchases» ved å gå inn på følgende knapper i menyen:

Innstillinger -> Generelt -> Restriksjoner -> «Aktiver restriksjoner» -> Lag en kode du ikke gir til barna dine -> Bla nedover til du ser «Kjøp i program» -> Skru av knappen (se bildet over).

3) Gi barnet en egen konto med begrenset beløp, slik at barnet ikke kan handle for mer enn dette.

Les også: Dette nettbrettet er rett og slett elendig

4) Husk å logge ut! Dersom du kjøper applikasjoner, husk å logge ut igjen, slik at den ikke står åpen.

5) Dersom regningen allerede har kommet: Kontakt Apple, spillutgiveren og banken din, og klag på beløpet (uavhengig av hvor stort eller lite det er).

TV 2 hjelper deg har flere ganger forsøkt å komme i kontakt med Apple, men de ønsker ikke å kommentere saken. Vi har også forsøkt å få en kommentar fra skaperne av «Tap Petshop», «Pocket Gems Inc», uten å lykkes.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter