fersk og ferdig (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)
fersk og ferdig (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)

En av kokkene spyttet ut maten og trillet to enere på terningen

Test av ferdigmat: – Hadde jeg «glemt» min fisk i 16 min ville jeg ikke servert den.

Med hjelp av kokkene fra The Flying Culinary Circus har vi testet ut tolv forskjellige retter i kategorien ferdigmat. I dag: Fiskeretter. Blir det så fint som på pakka? Og hva smaker det egentlig?

Fiskerettene trillet to enere og en treer på terningen. Trond Svendgård, The Flying Culinary Circus' fiskeekspert, smakte på og spyttet ut deler av den ene retten og rynket på nesa av de to andre.

Resultat og konklusjon finner du lenger ned i saken.

Se også: Denne ferdigmaten er kokkenes favoritter

– Denne fisken blir ikke bra

Vi har allerede presentert kokkenes to favoritter, i dag presenterer vi fiskemat:

– Torsk i purreløksaus med gulrøtter og poteter, småkokte i 10 min (Fjordland, 62,90 kr)
– Laksefilet med poteter, gulrøtter og urtesaus, stekeovn over- og undervarme 180 grader i 16 min, (Fersk&Ferdig, 57,90 kr)
– Thai fiskegryte med fisk og scampi i sterk asiatisk saus, 4 min i mikrobølgeovn (Fjordland, 59,50 kr)

Svendgård tar en titt på boksene med fiskeretter.

– Det er urter på bildet av all fisken, det ser jo veldig flott ut, men denne fisken blir ikke bra. Tenk deg fisk som har ligget i en pose i tre dager, sier Svendgård til TV 2 hjelper deg.

Les også: – Smaken ble verre og verre, og ettersmaken var ubehagelig

Les også: I dag er det massevis av nye varer i butikken

Saken fortsetter under bildet.

trond-svendgård
  (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)
trond-svendgård (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)

– Grunnen til at ingen liker fisk

Torsken skal småkoke i plastposen sin i ti minutter og laksefileten skal steke i plastposen i ovnen i 16 minutter. Svendgård er skeptisk.

– For og si det sånn, hvis du koker fisk i 10 minutter blir det tørt. I hvert fall hvis den er kokt fra før.

Kokkekollega Tor Kramprud Arnesen stemmer i.

– Dette er grunnen til at ingen liker fisk lenger. Den kokes altfor lenge. Ingen er vant til smaken av fersk fisk. Det burde vært fersk fisk oppi denne posen, sier Kramprud Arnesen.

Les også: Tines nye barneyoghurt er søtere enn brus!

Saken fortsetter under bildet.

thai-fiskegryte
  (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)
thai-fiskegryte (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)

– Helt dødt

Etter kort tid er torsken fra Fjordland ferdig tilberedt.

– Smak på det, det er ingen nyanser i smaken. Ikke noe syre, ikke noe sødme, det er bare helt dødt, sier Svendgård.

Les også: Disse produktene er fjernet fra butikkhyllene

Vi ber Anne Marit Rødland, kommunikasjonssjef i Fjordland, kommentere smaken.

– Fjordland har en bred kundegruppe og lager mat som skal passe for brede lag av befolkningen. Det viktigste for Fjordland er å lage middager som målgruppen vår vil ha. Torsk i purreløksaus er den nest mest populære fiskeretten, kun slått av laks med gulrøtter, sier Rødland.

– Fjordland anbefaler å varme ferdigmaten i 10 min for at den skal bli skikkelig varm, sier Rødland.

Les også: «Kokaindrikken» ble solgt i Norge

Denne emballasjen lyver mest

– Hadde jeg glemt min fisk i 16 min ville jeg ikke servert den. Jeg ville kastet den og laget ny, sier Svendgård om laksefileten fra Fersk&Ferdig som har ligget i stekeovnen i 16 min.

Vi ber Tormod Sandstø, kommunikasjonsrådgiver i NorgesGruppen som distribuerer Fersk&Ferdig, kommentere.

– Produsenten har med sitt team av ansatte og kokker nok en gang testet foreslått tilberedning. De holder på at 16 min i stekeovn er den korrekte steketiden ved 180 grader, sier Sandstø.

Svendgård synes laksefileten fra Fersk&Ferdig har emballasjen som «lyver mest».

– På pakken er det deilig salat, og det ser ut som du kan bake fisken for seg selv, men det går ikke, den ligger i sausen, sier Svendgård.

Sandstø i NorgesGruppen forklarer at bildet på emballasjen er ment som et serveringsforslag.

– Emballasjen viser hovedsakelig hovedingrediensene. Hvordan man tilbereder retten selv varierer nok, og pakken er ment som et serveringsforslag, sier Sandstø.

Les også: Sukkersjokk i «sunne matvarer»

Les også: Her er grunnen til at brødet i butikken er så dyrt

– Må skjerpe produktet sitt

– Hvis Fersk&Ferdig ikke skjerper produktet sitt er de ferdige, uansett hvor ferske de mener de er, sier Svendgård.

– Dette blir deres vurdering, og viser at smak og produktene oppleves ulikt. Ikke minst ser man det når Fersk&Ferdig senest i vår kom best ut i test gjort av Aftenposten, parerer Sandstø i NorgesGruppen.

– At forbruker er fornøyde og kjøper produktet blir det som til slutt avgjør produktets framtid, og ingenting tyder dermed på at dette produktet er ferdig, sier Sandstø.

Les også: Dette er absolutt ikke skinke

Les også: Sjekk disse tomatene

– Fjordland kaller det scampi

Fjordlands thai fiskegryte står for tur. Det ser ut til at Svendgård liker lukta, men det tar ikke lang tid før han spytter en av «scampiene» rett i søppeldunken.

– Fjordland kaller det scampi, men det er kongereke.

– Pakken løy, og det gjør stort sett alle restauranter i Norge også. Dette er et særnorsk fenomen hvor importørene feilaktig har gitt det dette navnet. Dette er et hån mot ekte scampi.

Scampi er det italienske ordet for sjøkreps, sier Svendgård.

Anne Marit Rødland i Fjordland forklarer at de bruker Black tiger-reker (Penaeus Monodon) i fiskegryta.

– I Norge er det en bred oppfatning blant forbrukere at kongereker eller black tiger er identisk med scampi. Fjordland har derfor valgt å benytte scampi på retten siden det er det de fleste forbrukere kjenner, sier Rødland.

Se også: Kiwi slår tilbake mot Rema

Her er konklusjonen

– Torsk i purreløksaus med gulrøtter og poteter, småkokte i 10 min (Fjordland, 62,90 kr)

Utseende: Fin farge på gulrøtter. Ser ut som en helt grei norsk middag på en tirsdag. Karakter: 2
Utseende i forhold til hva pakka lover: Ligner på pakka, men mangler purre. Karakter: 1
Smak: Tørr fisk, kjønnsløs saus. Karakter: 1

Samlet karakter: 1

Se også: Vi testet ferdigmat også i 2008 – her er resultatet

Kokk Svendgårds tips: – Fisken er ferdig hvis den flaker seg i dét man trykker på den med en finger. Altså at fiskeflakene går fra hverandre. Da er fisken klar til å spises og fortsatt saftig.

Saken fortsetter under bildet.

torsk-fjordland
  (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)
torsk-fjordland (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)

Les mer om The Flying Culinary Circus.

– Laksefilet med poteter, gulrøtter og urtesaus, stekeovn over- og undervarme 180 grader i 16 min, (Fersk & Ferdig, 57,90 kr)

Utseende: Blass farge på fisken. Karakter: 1
Utseende i forhold til hva pakka lover: Løgnaktig, synes kokkene. Karakter: 1
Smak: Smaker E-stoffer og kvalmende. Tørr hinne på potetene. Sausen smaker pulver og vann. Gulrøttene er sure. Karakter: 1

Samlet karakter: 1

Kokk Svendgårds tips: – Sett på en stekepanne på full guffe på plata. I en stekepanne ville jeg hatt i litt olje og surret fisken litt i den til den får stekeskorpe i ca. 2 minutter, sammen med purreløk og kanskje litt hvitløk. Hell på fløte og la dette koke i 4-5 minutter til fløten tykner litt. Deretter kan du smake til med salt, pepper og sitron.

Se også: Slik kan vann med smak skade tennene

Saken fortsetter under bildet.

laksefilet1 (Foto: Synne Hellum
  Marschhäuser)
laksefilet1 (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)

– Thai fiskegryte med fisk og scampi i sterk asiatisk saus, 4 min i mikrobølgeovn (Fjordland, 59,50 kr)

Utseende: Ser ut som en thaisuppe skal. Karakter: 3
Utseende i forhold til hva pakka lover: Vassere enn det de lover, allikevel ganske bra. Karakter: 4
Smak: God thaismak, men litt tam. Pluss for crispy vannkastanjer. Negativt at kongereker (som de kaller scampi) er overkokte. Karakter: 3

Samlet karakter: 3

Se også: Dette er barnas tannkremfavoritt

thai-fiskegryte-fjordland
  (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)
thai-fiskegryte-fjordland (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter