NORGES COLLINA: Blikket er kanskje ikke det samme, men Svein Erik Edvartsen har blitt Norges svar på dommerlegenden Pierluigi Collina denne sesongen. (Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX)
NORGES COLLINA: Blikket er kanskje ikke det samme, men Svein Erik Edvartsen har blitt Norges svar på dommerlegenden Pierluigi Collina denne sesongen. (Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX)

Slik ble Edvartsen Norges Collina

Fra utskjelt til toppdommer på to år.

I 2008 og 2009 var Svein-Erik Edvartsen trolig den mest utskjelte dommeren i Norge. Steinar Nilsen, Jan-Erik Aalbu og Kjetil Rekdal er et knippe av trenere og sportsdirektører som kritiserte det de mente var håpløs dømming.

Les også: Nilsen slakter Edvartsen
Les også: Raser mot Edvartsen
Les også: Rekdal illsint på dommer Edvartsen

Høsten 2010 opplevde Edvartsen å bli hetset av Start-lederen Christer Paulsen på nettsamfunnet Facebook. Paulsen kalte Edvartsen for en «tandoori-dommer» uten at det førte til straff fra Norges fotballforbund (NFF).

Men ett år senere er det Edvartsen som kan smile bredest. For bare se på denne rekken:

– Svein-Erik skjønte at han nærmet seg bånn og måtte endre seg selv.

Vålerenga - Brann
Fredrikstad - Sarpsborg
Brann - Stabæk
Tromsø - Aalesund
Rosenborg - Molde
Stabæk - Tromsø
Lillestrøm - Vålerenga

Dette er et utvalg toppkamper, storkamper og «hatoppgjør» som Edvartsen har dømt bare inneværende sesong. I tillegg er han også blitt satt opp til å dømme årets kanskje aller viktigste Tippeliga-kamp, gulloppgjøret mellom Tromsø og Molde søndag 2. oktober.

På sine to siste sesonger har Edvartsen dømt to straffespark og delt ut ett eneste rødt kort. Det røde kortet ble delt ut til Paul Obiefule, tre minutter på overtid av oppgjøret mellom Lillestrøm og Vålerenga for halvannen uke siden.

Får skryt fra dommersjefen
NFFs dommersjef, Rune Pedersen, forteller at Edvartsen har jobbet målrettet mot å endre på dommerstilen sin i lang tid.

– Svein-Erik skjønte at han nærmet seg bånn og måtte endre seg selv. Han har vært veldig ydmyk og lærevillig. Han har snudd de steinene som måtte snus. Vi har aldri betvilt hans egenskaper som dommer.

Pedersen mener at Edvartsens talent virkelig har kommet til sin rett etter at han ble hakket mer ydmyk.

– Han hadde en veldig god bakgrunn fra ishockeydømming og vi var aldri i tvil om hans dommeregenskaper. Men han ble nesten litt for tøff i trynet, sier Pedersen til TV 2 Sporten.

Pedersen (Foto: Holm, Morten/NTB scanpix)
Pedersen (Foto: Holm, Morten/NTB scanpix)

– Vi sto sammen i stormen
Når han får høre omtalen fra Pedersen blir Edvartsen med en gang veldig glad - og er mer enn villig til å gi en hyllest i retur.

– Jeg må nesten sende litt skryt tilbake til Rune Pedersen. Det er han som skal ha æren for at jeg har utviklet meg. Han viste meg tillit i 2009 etter at jeg fikk mye kritikk på kort tid. Selv om mange mente at jeg burde holde meg til miniputter, sto vi sammen i stormen, sier Edvartsen til TV 2 Sporten.

– Jeg hadde to muligheter: enten å slutte eller å stå oppreist.

Sammen med Pedersen holdt Edvartsen seg på beina. 32-åringen mener at han aldri kunne vært den dommeren han er i dag, hadde det ikke vært for dommersjefen.

– Det er nok ingen lag som har en så troverdig, tilgjengelig og rettferdig «coach» som den vi dommere har. Jeg har fått oppleve begge sider av ham. Både å prestere bra og få mange kamper, men også å få karantene og få kamper. Han er hundre prosent troverdig og ærlig.

Mye kritikk på kort tid
Å være dommer i Tippeligaen i 2008 og 2009 var tøft for Edvartsen. Flere feilaktige avgjørelse førte til at han ble kritisert av trenere, spillere, supportere og media.

– I 2009 var noe av kritikken berettiget. Men når jeg dømte straffer for holding ble det fort en midtside i avisen. Jeg vil ikke skylde på andre, men det ble kanskje litt voldsomt, forteller dommeren.

– Jeg hadde to valg: Enten å slutte eller stå oppreist.

Nå har det altså snudd for utskjelte Edvartsen, som har fått dømme storkamper på rekke og rad denne sesongen, inkludert Rosenborg - Molde og Lillestrøm - Vålerenga.

– Det er jo sånne kamper vi trener for. Jeg er veldig godt fornøyd med både antall kamper jeg har fått de siste årene og typen kamper jeg har fått dømme.

– Tøff, redelig og ærlig
Til helgen skal Edvartsen dømme «seriefinalen» mellom Tromsø og Molde. Rune Pedersen tror han har noen av forklaringen på hvorfor det har gått så bra for Edvartsen i toppkampene de siste årene.

– Han har jobbet med å holde roen. Spillerne vet at de får en trygg og god kampleder. Jeg tror at hans dømming de siste årene er noe alle har lagt merke til. Han er tøff, redelig og ærlig.

– Det viser at selv når alle roper, går det an å snu trenden.

Svein-Erik Edvartsen (Foto: Andersen, Aleksander/Scanpix)
Svein-Erik Edvartsen (Foto: Andersen, Aleksander/Scanpix)