Andy Rooney (Foto: CBS/Reuters montasje: TV 2)
Andy Rooney (Foto: CBS/Reuters montasje: TV 2)

Andy Rooney (92) slutter i «60 Minutes»

Helt siden oppstarten i 1968 har Andy Rooney vært med i det amerikanske nyhetsprogrammet «60 Minutes». Nå gir han seg, 92 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden 1979 har Andy Rooney hatt en fast spalte, «Noen minutter med Andy Rooney», helt mot slutten av nyhetsmagasinet på fjernsynskanalen CBS.

Den amerikanske journalisten, som egentlig heter Andrew Aitken Rooney, er født 14. januar 1919 i New York. I løpet av 2011 har han gradvis trappet ned fra ukentlige til månedlige innslag på «60 Minutes», før han nå gir seg.

Les også: Norge rundt på 60 Minutes

Krig og fred og sånt

Rooney er for de fleste kjent for sine underfundige funderinger over dagligdagse ting på slutten av hver episode av «60 Minutes». I spalten har han tatt opp alt fra krig og politikk til forbrukerspørsmål.

Nå er det slutt på de ukentlige opptredenene, bekrefter CBS.

Les også: TV-team ranet og beskutt under opptak

Startet som krigsreporter

Rooney begynte sin karriere som journalist i Stars and Stripes i 1941 som innkalt krigsreporter. I 1943 var han en av seks korrespondenter som var med på den første amerikanske bombingen av Tyskland under Andre verdenskrig.

Han var også en av de første amerikanske journalistene som besøkte konsentrasjonsleirene etter krigens slutt.

Ansatt i «60 Minutes» i 1978

Rooney ble ansatt i CBS i 1949 hvor han blant annet jobbet som medforfatter til programmet Arthur Godfrey's Talent Scouts og The Garry Moore Show.

I 1978 fikk han sin faste spalte i 60 Minutes.

Rooney var gift med Marguerite til hun døde i 2004. Sammen har de tre barn. Datteren Emily Rooney er talkshow-vert på ABC News.

Utelukker ikke comeback

Andy Rooney kan likevel dukke opp fra tid til annen, og han vil alltid være velkommen i «60 Minutes» om han har noe på hjertet, forsikrer Jeff Fager, styreleder i CBS News.

I Norge vises «60 Minutes» her på TV 2. (TV 2©NTB)

Les også: TV-anker fikk anfall på direkten