ny1-rente-råd-dårlige-F - Eksperter bommer på halvparten av rentetipsene

Du kan like gjerne kaste mynt og krone som å høre på en renteekspert, viser en masteroppgave fra Norges Handelshøyskole i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det å følge ekspertenes renteråd kan være en farlig strategi, viser oppgaven Sara Henriette Haugen har skrevet. Hun har samlet inn 208 ekspertråd gitt av banker, medier og andre eksperter i perioden mellom 1993 og 2007. Resultatene viser at ekspertene har gitt riktige råd i 56,3 prosent av tilfellene, skriver Bergens Tidende.

– Det er blitt gitt flere gode råd enn dårlige, men treffprosenten er ikke imponerende høy, sier hun til avisen.

Haugen peker på at med dagens høye gjeldsnivå er ofte renteutgiftene på et boliglån en betydelig utgiftspost, og små endringer i renten kan gi store utslag i privatøkonomien.

– Det er naturlig å anta at mange hører på ekspertene når de skal velge rente. Selv kjenner jeg folk som har betalt i dyre dommer etter å ha fulgt rådene, sier hun.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities har høyest treffprosent. Av de ni rådene han har gitt mellom 1993 og 2007, viser alle seg å være gode.

– Jeg er rimelig sikker på at jeg har tatt feil innimellom. Men det var selvfølgelig hyggelig å høre. Nå ble jeg overrasket, sier han til Bergens Tidende.

Også Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea, hevder seg i toppen sammen med redaktør Trygve Hegnar og sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken. (©NTB)