SLÅR ALARM: Sykepleier Thea Mæhlum syns det er så vondt å ikke ha tid til syke og døende pasienter at hun velger å trappe ned på jobbingen.  (Foto: TV 2)
SLÅR ALARM: Sykepleier Thea Mæhlum syns det er så vondt å ikke ha tid til syke og døende pasienter at hun velger å trappe ned på jobbingen. (Foto: TV 2)

– Vi har ikke tid til døende pasienter

Sykepleiere slår alarm om bemanningsituasjonen på Akershus universitetssykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sykepleier Thea Mæhlum syns det er så vondt å ikke ha tid til syke og døende pasienter at hun velger å trappe ned på jobbingen.

– Vi har trodd det skulle bli bedre, men vår opplevelse på avdelingen er at det har bare blitt verre, forteller Mæhlum til TV 2 Nyhetene.

Det er kun drøye to år siden Akershus universitetssykehus åpnet på Lørenskog utenfor Oslo. Men allerede nå slår de ansatte alarm om situasjonen på sykehuset, og sier det til og med går ut over døende pasienter.

– Jeg ser at vi ikke klarer å ta vare på alle pasientene, fordi det er alt for mange å ta hånd om. Og vi er for få. Jeg syns det mest hjerteskjærende er at vi ikke har tid til døende pasienter. Det tærer på kropp og sinn, forteller Mæhlum.

Bekymringsmelding

Tidligere denne måneden sendte legene en bekymringsmelding til ledelsen om plassmangelen på sykehuset. Nå advarer sykepleierne om at de er for få på jobb, og at de er bekymret for hva underbemanningen fører til.

I bekymringsmeldingen til ledelsen ved sykehuset som ble sendt av sykepleierne 23. september påpeker de en rekke eksempler på hva underbemanningen fører til.

De er blant annet bekymret for:

  • Mangelfullt renhold/stell
  • Feilmedisinering
  • Pasienter som ikke kommer på toalettet i tide
  • Ringeklokker som ikke blir besvart
  • Manglende munnstell
  • Medikamenter som blir delt ut for sent

Sykepleierne sier at det er uholdbart å arbeide under slike forhold, og samtidig stå ansvarlig for den sykepleien som utøves. Det er flere som melder om stresssymptomer – noen risikerer å bli sykmeldt.

Opplever du at det er vanskelig å jobbe i det norske helsevesenet? Eller har du som pasient opplevd å ikke få den behandlingen du har rett til? Ta kontakt med TV 2 Nyhetenes reporter her.

Vurderer jobbsituasjonen

Bekymringene har gjort at Thea Mæhlum har måttet vurdere sin jobbsituasjon.

– Jeg har funnet ut at jeg må passe på meg selv, ellers klarer jeg ikke å yte god sykepleie i det hele tatt. Jeg vil ikke slutte, for jeg trives veldig godt fordi vi har så godt arbeidsmiljø. Men jeg må gå ned i 80 prosent for å fortsette, ellers må jeg slutte, sier Mæhlum.

– Det skjer en dugnad nå på hele sykehuset, så det ledelsen konkret har vedtatt er å overføre 35 senger til medisinsk divisjon, der man har mest overbelegg. Sånn at det skal bli færre korridorpasienter og bedre arbeidsforhold. Det er veldig viktig for oss å si at det er trygt å være pasient på Ahus, sier kommunikasjonsdirektør Bjarte Reve til TV 2 Nyhetene.

Tirsdag var de tillitsvalgte i møte med ledelsen. De forventer raske forbedringer.

– Innen fire uker har de sagt, så skal vi se resultater av de første tiltakene, sier foretakstillitsvalgt for sykepleierne på Ahus, Kai Øivind Brenden.