lommetyv (Foto: TV 2)
lommetyv (Foto: TV 2)

Lommetyver fanget på film da TV 2-reporter ble robbet

Tallet på lommetyveri har eksplodert i hovedstaden. Tyvene bruker utspekulerte metoder i et omfang politiet ikke har sett før. Lørdag gikk det ut over TV 2s reporter Sophie Lund Aaserud.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken måtte TV 2-reporter Sophie Lund Aaserud stille i mottaket på Oslo politihus og anmelde et lommetyveri. For lørdag formiddag ble hun et av stadig flere ofre for fingernemme lommetyver fra Øst-Europa.

– Fra i fjor til i år har vi hatt en stor økning, faktisk så mye som 56 prosent, sier politioverbetjent Janne Stømner ved Sentrum politistasjon.

Frastjålet 20.000

Da Aaserud trakk kortet i betalingsterminalen på Hennes og Mauritz så hun ikke at personen bak henne i køen også så pinkoden hennes.

Fra tyvene tok lommeboken hennes i rulletrappen inne på kjøpesenteret gikk det bare fem minutter før de klarte å tappe kontoen hennes for 20.000 kroner.

– Dett er veldig fingernemme folk. De er flinke, konkluderer Stømner.

Les også: Så enkelt robber de deg

Hele tyveriet på film

Og hvor dyktige de faktisk er blir fanget opp på flere av overvåkningskameraene inne i butikken. Bildene viser hvordan tyvene forfølger TV 2-reporteren ned rulletrappen og jobber i team for å sikre seg lommeboken hennes.

Førstemann skal lage trengsel i bunnen av rulletrappen. Der slipper mannen et kronestykke som han gjør flere mislykkede forsøk på å plukke opp. Deretter kommer de to neste personene i teamet.

– Han gjør klart med en jakke eller noe annet for å skjule hånden han skal stjele med. Det er veldig vanlig. Hånden jobber under jakken, forklarer politioverbetjent Roar H. Kvassheim, mens han kikker på overvåkningsvideoen.

Målbevisste mot minibanken

Under kaoset som oppsto nederst i rulletrappen fisket mannen bak Aaserud lommeboken ut av vesken hun hadde hengende over skulderen. Og sistemann var han som overtok bankkortet for å gå i minibank og tappe kontoen.

– De er målbevisste. De vet hvor minibanken er, så det er bare å gi gass så fort som mulig bort for å ta pengene, sier Kvassheim.

100 meter nede i gaten fanget overvåkningskameraet på 7-Eleven opp det første av i alt tre uttak fra Aaseruds konto.

– Det er sjeldent vi har så mye informasjon og så gode bilder som i den saken her, sier Kvassheim.

Han innrømmer at lommetyveri er vanskelige saker å løse.

– Dette er mobile vinningskriminelle. De jobber i hele Europa og er i Oslo en periode før de drar videre til neste by. Akkurat nå så har vi ikke helt kontroll på den utviklingen, sier Kvassheim.