MATFORGIFTNING: Erstatningen skal kompensere at skadelidte midlertidig blir påført sykdom eller betydelig smerte, for eksempel som følge av matforgiftning. Illustrasjonsfoto. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
MATFORGIFTNING: Erstatningen skal kompensere at skadelidte midlertidig blir påført sykdom eller betydelig smerte, for eksempel som følge av matforgiftning. Illustrasjonsfoto. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

Utvalg vil gi deg «smerteerstatning» ved matforgiftning

Foreslår nyvinning i norsk erstatningsrett som kompensasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et utvalg som har sett på reglene for utmåling av personskadeerstatninger, foreslår at Norge innfører såkalt «smerteerstatning».

– Erstatningen skal kompensere at skadelidte midlertidig blir påført sykdom eller betydelig smerte, for eksempel som følge av matforgiftning, heter det i pressemeldingen fra utvalget, som overleverte sin utredning til justisminister Knut Storberget tirsdag.

– Velkjent erstatningsform

Utvalget ser at noen kan se sitt snitt til å forsøke å få erstatning for «småting», men frykter ikke at forslaget vil bli utnyttet.

– Dette er en velkjent erstatningsform fra mange andre land. Så lenge man mener at man er utsatt for smerte, kan dokumentere årsakssammenhengen og vise til legeattest, vil det gi rett til kompensasjon, sier utvalgsleder Bjarte Askeland til tv2.no.

Forslaget til utvalget baserer seg i stor grad på den danske «godtgjørelse for svie og smerte».

Du kan lese hele rapporten og alle forslagene til utvalget her.

Samlet bak forslaget

Den økonomiske kompensasjonen skal være en kompensasjon i tilfeller der forbrukeren blir påført smerte og skader av midlertidig karakter, men ikke omfattes etter loven om oppreisning.

– Det er bra at folk nå kan få en økonomisk kompensasjon for påført smerte og sterkt ubehag, og at et samlet utvalg har stilt seg bak disse endringsforslagene, sier regiondirektør i Forbrukerrådet og medlem i utvalget, Helga Skofteland.

Utvalget foreslår at beløpet som skal utbetales standardiseres til dagsbeløp på drøye 500 kroner for de første dagene, mens beløpet blir noe lavere over lengre perioder. Maksbeløpet som kan utbetales på ett år strekker seg til cirka 79.000 kroner.

helga-skofteland-Forbrukerr (Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no)
helga-skofteland-Forbrukerr (Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no)

Kosmetikkskader

Forbrukerrådet mener også at dette forslaget vil styrke rettighetene til forbrukere som blir skadet som følge av bruk av kosmetikk- eller kroppspleieprodukter.

Skofteland tror at en innføring av smerteerstatning kan bidra til at legge press på kosmetikkbransjen, slik at forbrukerne får et tryggere produktutvalg på lengre sikt.

– Bedre rettigheter for forbrukerne legger større økonomisk ansvar på produsenter, og det kan gjøre at flere velger å klage. Forbrukerrådet mener at dette på sikt vil bidra til færre helseskadelige produkter på markedet, sier hun.

Personskadeerstatningsutvalget har blitt ledet av professor Bjarte Askeland og utvalget ble nedsatt av regjeringen 27. juni 2008.

Formålet med utvalget har vært å utarbeide forslag til endringer i utmåling av personskadeerstatninger med sikte på en større standardisering. I dag gjelder ulike regler for utmåling av ulike typer erstatninger.

Utvalget foreslår blant annet også at erstatning for tap av fremtidig arbeidsinntekt skal bestemmes ut fra tabeller basert på skadelidtes alder og inntektsnivå da skaden skjedde.

Du kan lese hele rapporten og alle forslagene til utvalget her