Veterinær Torill Moseng og hennes to engelske settere, Pippi og Fia, møtte på skogens lille, store skrekk   hjortelusflua.  (Foto: Veterinærinstituttet)
Veterinær Torill Moseng og hennes to engelske settere, Pippi og Fia, møtte på skogens lille, store skrekk hjortelusflua. (Foto: Veterinærinstituttet)

Torill Moseng hadde 15 hjortelusfluer i hodet etter skogstur

Fluene slår seg ned i tøyet og kaster vingene, for så å krype innunder klærne og opp mot hår og skjegg.

– Det var skikkelig ekkelt! De er flate og vanskelige å få tak i når de kravler rundt i håret ditt. Og jeg har mye hår å lete gjennom, sier Torill Moseng.

Moseng hadde på løpetur i skogen i Nittedal i Akershus. Etter å ha dusjet og spist middag kjente hun at det kravlet rundt i hodet.

Torill Moseng hadde møtt på «skogens skrekk», hjortelusflua.

Les også: Vi smører oss inn med gift

Kaster vingene og slår seg ned

Hjortelusflua er brun og mellom fire og fem millimeter lang. På høsten har de vinger, og flyr de rundt for å finne seg en vert å slå seg ned på. Det er helst hjortevilt som elg, rådyr og hjort, men fluene kan også angripe mennesker.

Da slår flua seg ned i tøyet, kaster vingene, for så å krype innunder klærne og opp mot hår og skjegg.

– Der vil flua oppdage at den har havnet på feil vert, sier veterinær ved Veterinærinstituttet, Knut Madslien.

– Så vil flua prøve å komme seg ut. Men ettersom flua har kastet vingene kommer den ingen vei, og den vil dø, forklarer veterinæren.

Det var skikkelig ekkelt! De er flate og vanskelige å få tak i når de kravler rundt i håret ditt.

Kløende kuler

Men det kan gjerne gå noen dager før hjortelusflua forlater redet i håret ditt, og da kan den ha gjort skade. Madslien forteller om folk som har hatt kløende kuler i huden i opptil et år etter et hjorteflueangrep.

– Vi har ikke klart å påvise noen kjente sykdommer på bakgrunn av slike stikk, sier Madslien.

I 2007 fant forskere ut at hjortelusflua er bærer av Bartonellabakterien, som kan være årsaken til kløen. Det kan også være hjortefluas spytt som forårsaker kløe.

Ifølge Madslien har hjortelusflua spredd seg, og er nå observert i hele Sør-Østlandet, fra Elverum til Skien.

Er hjortelusflua en fare eller en plage?

– En plage, vil jeg si. Men vi vet at hjorteflua er bærer av Bartonellabakterien. Bakterien kan være årsaken til kløen, men vi har ikke klart å påvise noen sykdommer på bakgrunn av slike stikk.

Hunder drar fluene inn

Etter en tur i skogen nær svenskegrensen tidligere i år plukket Torill Moseng om lag 20 hjortefluer fra jakke og caps.

– Jeg trodde jeg hadde sikret meg godt, med flettet hår, caps og høy krage opp mot ørene slik at det skulle være minst mulig sjanse å komme inn til hodebunnen, forteller Moseng.

Hun har også flere ganger plukket hjortelus fra hundene sine.

– De brydde seg ikke så veldig om det men det er vanskelig å finne på tette pelser. De er flate og vanskelig å kjenne, ikke som flått som står prominerende ut fra huden. De er heller ikke festlige når hundene drar hjortelusfluene inn i huset, sier Moseng.

Her har hunden møtt en hoggorm

Forebygg flåttangrep mot kjæledyrene dine

Hjortelusflua lever der hvor elgen oppholder seg på vinteren. Det er der de produserer puppene, som faller ut av pelsen til elgen.

 (Foto: Veterinærinstituttet)
Hjortelusflua lever der hvor elgen oppholder seg på vinteren. Det er der de produserer puppene, som faller ut av pelsen til elgen. (Foto: Veterinærinstituttet)

Foretrekker elg, hjort og rådyr

At hjortelusfluene havner i håret og klærne til mennesker er ikke dens intensjon. Hjortelusflua vil nemlig helst landet på en elg, hjort eller et rådyr. Der vil den kravle ned i pelsen og suge blod som den trenger til å formere seg. Vingene, som bare er i veien når flua skal manøvre seg mellom pelshårene, kaster den av seg. På dyret vil flua bo gjennom hele høsten og vinteren.

Les også:

Katten Lilla falt ned fem etasjer

Lær valpen å være hjemme alene