UTRO?: Annonsen som søker folk som ønsker å være utro dukket opp på Fedrelandvennens nettsted onsdag.  (Foto: Skjermdump/Montasje: TV 2)
UTRO?: Annonsen som søker folk som ønsker å være utro dukket opp på Fedrelandvennens nettsted onsdag. (Foto: Skjermdump/Montasje: TV 2)

Datingnettsted lokker med utroskap

«Et møtested for voksne som ønsker lidenskap» kaller de seg. På nett averterer de etter folk som vil være utro.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På sine egne nettsider sier Prime-Date at de er en flørteportal for personer som søker en partner de kan ha oppleve lidenskap og moro med.

De er åpne for at det ikke alltid er faste forhold som er øverst på behovslisten, men man finner ikke noe som oppmuntrer direkte til å bedra ens samlivspartner.

Forskning: Disse kjøper sex

Vil du være utro?

På annonsene som dukker opp på nettaviser i Norge er det derimot en freidigere markedsføring:

«Vil du være utro?» er den direkte henvendelsen som blant annet dukket opp på Fedrelandsvennens artikkel om Odd-spillerens superheading på søndag.

Slike annonser, som dukker opp på nettsteder og artikler, er Google-styrte. Google har avtaler med nettsteder der de betaler for å få inn annonser.

Nettstedene selv styrer ikke dette, men avisene kan gå aktivt inn å blokkere for uønskede annonser.

Søker voksne

Ifølge nettstedets egenreklame retter de seg mot voksne som «fortsatt er klare for en flørt og som ønsker å leve et lidenskapelig liv».

Dette segmentet er relativt nytt i datingsammenheng, forteller Sigurd Vedal, gründer og administrerende direktør i datingnettstedet Victoria Milan.

De legger ikke skjul på hvem som er deres målgruppe. «Victoria Milan er Nordens første datingside for gifte- og samboende mennesker som søker en affære», reklameres det på nettstedet.

HA EN AFFÆRE: Victoria Milans nettside. (Foto: Skjermdump)
HA EN AFFÆRE: Victoria Milans nettside. (Foto: Skjermdump)

Enorm vekst

Vedal har ingen betenkeligheter med at tjenesten oppfordrer til utroskap.

– Det er ikke vi som skaper utroskap, utroskap eksisterer uansett. Vi tilbyr en arena for folk som vil møtes, sier Vedal til tv2.no.

Medlemstallene viser at det var behov for en datingside beregnet på folk som er i et forhold, sier gründeren.

– Vi startet opp for ett år siden, og nå har vi passert 450.000 medlemmer i Norden. Totalt har vi 800.000 medlemmer, sier han.

Nett-undersøkelse: En av fire mødre har vært utro

Takkebrev

Tjenesten er et uttrykk for at mye av flørtingen har flyttet seg fra utesteder til internett. Nett-dating foregår i edru tilstand og under kontrollerte former, påpeker Victoria Milan-sjefen.

– 25 prosent av medlemmene er bare ute etter en flørt for å spice opp ekteskapet. Vi får betydelig med takkebrev fra folk som sier vi har reddet forholdet, sier Vedal.

Ødelegger mange samliv

Eva Tryti, psykolog og forfatter av boken «Evig din?», peker på at halvparten av alle samliv der utroskap dukker opp, ender med samlivsbrudd.

– Det er noe som heter anledning gir tyv. Norsk forskning viser at de som har mulighet til det, oftere er utro. Det gjelder for eksempel folk med mange reisedøgn. Slike nettsteder gir større anledning og frister til å være utro, sier Tryti.

SAMLIVSEKSPERT: Eva Tryti. (Foto: evatryti.no)
SAMLIVSEKSPERT: Eva Tryti. (Foto: evatryti.no)

Kan være alternativ

I noen tilfeller er det likevel slik at seksualiteten må legges utenfor forholdet om forholdet skal fungere, sier Tryti.

– Dette kan være fornuftig der partene har ekstremt forskjellige seksuelle behov. Det finnes folk som biter tennene sammen og sier at dette går bra, for jeg er så glad i partneren min. Men i lengden gjør det ikke det, sier hun.

Om begge er enige om at det må til for at forholdet skal vare, kan en datingside på nett være et diskret og ordentlig alternativ, mener Tryti.

– Men personlig synes jeg de går over streken når de oppfordrer til utroskap, sier familieterapeuten.

Jakter på snusk: Tilbyr millioner i sex-dusør mot presidentkandidat

– Trist og provoserende

Samlivsterapeut og daglig leder Kate Elin Søyland ved privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes synes både det er trist og provoserende at folk oppfordres til utroskap.

– Selv om ikke alle forhold er liv laga, er det er en realitet at noen bevisst velger slike eventyr fordi de ser på det som et deilig krydder i tillegg til sin kjære hjemme. Faren er at slike nye datingsider for gifte og samboere vil trigge etterspørselen - også for de som ønsker å være trofast, sier Søyland.

Avslørt av telefonregning: Kone var utro – saksøker telefonfirma

Viktig å snakke sammen

Hun mener at internett har senket terskelen for flørting og dating dramatisk.

– I terapirommet kommer historiene at «det var jo ikke noe seriøst..men så utviklet det seg», forteller Søyland.

Hun understreker at det er viktig at par snakker forebyggende om slike ting.

  • Hva er min definisjon på utroskap?
  • Er det greit å flørte med andre?
  • Hvis ja, hvor går grensen?
  • Hva er ok vi gjør på Facebook og andre steder på nett?
  • Hva er ikke ok?

– I dag er et forhold skjørere enn noen gang fordi mange mister interessen om ikke sexen og følelsene er på topp. Dette vet noen kommersielle aktører å utnytte – dessverre, sier samlivsterapeuten.

Fotballjenter: Spiller Røa på sex?