LAVERE DØDELIGHET: Fedre har mindre sjanse for hjertesykdommer, viser ny amerikansk studie (Illustrasjonsbilde) (Foto: Colourbox.com)
LAVERE DØDELIGHET: Fedre har mindre sjanse for hjertesykdommer, viser ny amerikansk studie (Illustrasjonsbilde) (Foto: Colourbox.com)

Fedre har mindre sjanse for å dø av hjerteproblemer

Amerikansk studie viser at barn har positiv effekt for fedrenes hjertet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om farskap kan være stressende for mange, har det faktisk god effekt på hjertet. Det hevder en ny amerikansk studie, gjennomført av American Association of Retired Persons (AARP), amerikanske myndigheter og flere universiteter, melder nyhetsbyrået AP. Les studiet her

Studien tar for seg nærmere 138.000 menn, og selv om den ikke bastant kan konkludere med at barn og dødelighet er relatert, går den langt i å forsøke å forklare sammenhengen.

Les også: Dette er de tryggeste stedene du kan få hjertestans

Husdyr og venner har positiv effekt

Fra før av har det blitt hevdet at giftermål, husdyr og mange venner kan ha positiv virkning på hjertet og generell helse. Barn kan ha en lignende effekt på hjertet, da fedre får en større grunn til å ta vare på helsen sin når de får barn.

Studien hevder også at det å føre fram et avkom faktisk krever noenlunde gode gener, og at barnløshet dermed være en genetisk svakhet som kan vitne om helseproblemer senere i livet.

Underliggende grunner til barnløshet

– Dette kan vise at menns forplantningsevne kan være et vindu til mannens helse senere i livet, forteller Dr. Michael Eisenberg, urolog og forplantningsekspert fra Stanford University og leder av undersøkelsen.

– Det forteller oss kanskje at det kan være noe underliggende som er grunnen til at de ikke får barn.

Les også: – Stress mindre, spis mer sjokolade!

Forrige uke viste en annen studie av 600 menn på Filippinene at testosteronnivået synker etter at de har fått barn. Menn som tidlig i livet har høyt testosteronnivå, har dermed større sjanse for å få barn. Dette kan tyde på at lavere nivåer kan ha en sammenheng med andre helseårsaker som fører til barnløshet, sier Dr. Eisenberg.