Karoline (2) har på seg en kjole som tidligere har vært en genser. Flere ulike stoffer i god kvalitet er satt sammen til en barnekjole. (Foto: God morgen Norge)
Karoline (2) har på seg en kjole som tidligere har vært en genser. Flere ulike stoffer i god kvalitet er satt sammen til en barnekjole. (Foto: God morgen Norge)

Gamle gardiner blir til nye barneplagg

Har du gamle plagg du ikke har hjerte til å kaste? Gi klær et nytt liv med redesign.

– Man blir tvungen til å gjøre noe med det man har mellom hendene. I begynnelsen aner man ikke hva det skal bli til. Men så tar ideene form, sier Marianne Hildeng Vigneau.

Shortsen er laget av gardiner som hang i suiten over Theaterkafeen.
 Designeren fikk 12 høyder av dette stoffet som hun har brukt i barneklær
 i god kvalitet. (Foto: God morgen Norge)
Shortsen er laget av gardiner som hang i suiten over Theaterkafeen. Designeren fikk 12 høyder av dette stoffet som hun har brukt i barneklær i god kvalitet. (Foto: God morgen Norge)
Hun er designer og syr om gamle gardene og ullgensere, og tråler loppemarkeder i jakten på stoffer og klær. Av gamle stoffer i god kvalitet lager hun unike barneklær.

Da hun fikk 16 høyder gardiner fra suiten over Theatercaféen ble det mellom designerens hender til barnekjoler, jakker, kapes og shortser.

– Jeg legger vekt på detaljer og søm, og er opptatt av at det skal se like pent ut på innsiden som på utsiden, sier designeren.

Les også: Guide for vintageelskere

Les også: Moteriktig høst i høljregn

Matilde (9) (t.v) har på seg kjole laget av en gammel genser.
 Olivias topp og skjørt er laget av en strikkejakke og en restebit av
 et ribbestrikket, stripete stoff. (Foto: God morgen Norge)
Matilde (9) (t.v) har på seg kjole laget av en gammel genser. Olivias topp og skjørt er laget av en strikkejakke og en restebit av et ribbestrikket, stripete stoff. (Foto: God morgen Norge)
Andrea har på seg en kjole som tidligere var en genser i voksenstørrelse
 med stor hals. Armer i herrestoff er satt på og bånd er sydd på som fargerike
 detaljer. Karolines kjole har også vær en genser. Nå er det en kjole
 med fargerike blikkfang. (Foto: God morgen Norge)
Andrea har på seg en kjole som tidligere var en genser i voksenstørrelse med stor hals. Armer i herrestoff er satt på og bånd er sydd på som fargerike detaljer. Karolines kjole har også vær en genser. Nå er det en kjole med fargerike blikkfang. (Foto: God morgen Norge)

Ideen startet med en Levis-bukse

Det hele startet da hun hadde en mann som ikke ville gi slipp på sin Levis 501. Marianne måtte bruke den til noe, og den slitte favorittbuksen ble en kjole til hennes da ettårige datter, Mathilde. Det bygget på seg til en bok om redesign («Tout se reforme») og for tre år siden laget hun og en venninne deres første kolleksjon med barnetøy.

– Hvert plagg er en gjenstand for en kreativ prosess, sier designeren, som konstant er på utkikk etter unike stoffer i bruktbutikker og i venninners skap.

Ifølge designeren har voksne plagg kvaliteter som man ikke finner i barnetøy fordi det er for dyrt for produsentene. Men av de voksne plaggene kan man lage barneklær i god kvalitet, og det er dette Marianne og Andrea Funetealba har laget butikk av.

Slik gjør du shoppingkuppene på nettet

M.A GardeRobe er et miljøvennlig klesmerke for barn designet
 med utgangspunkt i avlagte klær og tekstiler. M står for for MArianne
 og A for Andrea. (Foto: www.magarderobe.net)
M.A GardeRobe er et miljøvennlig klesmerke for barn designet med utgangspunkt i avlagte klær og tekstiler. M står for for MArianne og A for Andrea. (Foto: www.magarderobe.net)

Start med en idé

Enn så lenge er det litt begrenset hvor mye venninnene klarer å produsere. De har foreløpig to butikker i Oslo i tillegg til at de selger klær på nettsiden sin magarderobe.net.

Vi har alle mye i klesskapet vårt som vi ikke har hjerte til å kaste, men som vi aldri kommer til å ta på oss mer. Dette kan med enkle grep få et nytt liv, ifølge Marianne.

– Først må man ha noen ideer. Man kan starte med en saks, og sy litt for hånd, forklarer Marianne.

– Har man symaskin kan man gjøre veldig mye. Avslutt med å sy på gamle knapper og bånd som blikkfang, råder designeren.

Her er tipsene for deg som vil lykkes som gründer

Karoline (2) har på seg en kjole som tidligere har vært en genser.
 Flere ulike stoffer i god kvalitet er satt sammen til en barnekjole.
 (Foto: God morgen Norge)
Karoline (2) har på seg en kjole som tidligere har vært en genser. Flere ulike stoffer i god kvalitet er satt sammen til en barnekjole. (Foto: God morgen Norge)
Josefine har på seg en gammel genser i gull med et frontstykke
 laget av en silkebluse som tilhørte designerens tante. Hermine har på
 seg en godt brukt Timberland ullvest satt sammen med annet restestoff
 til en kjole. (Foto: God morgen Norge)
Josefine har på seg en gammel genser i gull med et frontstykke laget av en silkebluse som tilhørte designerens tante. Hermine har på seg en godt brukt Timberland ullvest satt sammen med annet restestoff til en kjole. (Foto: God morgen Norge)

.

Les også:

Nå skal ullundertøyet brukes som hverdagsklær

Øv deg på følelser, det gir trygge barn