HVILKEN HÅRFARGE ER DU? Det er ikke alltid like lett å navigere i jungelen av hårfarge. Vi hjelper deg med å finne hårfargen som kler deg!
HVILKEN HÅRFARGE ER DU? Det er ikke alltid like lett å navigere i jungelen av hårfarge. Vi hjelper deg med å finne hårfargen som kler deg!

Hårfargingsguide: Finn hårfargen som kler deg

Søt blondine, hot brunette eller rampete rødhåret? Slik finner du din perfekte hårfarge!

Lurer du på hvilken hårfarge som kler deg? Hvordan du får tilbake din naturlige hårfarge? Om du skal velge permanent farge eller minikolorasjon? Eller hvordan du får best resultat av hjemmefarging? Vi guider deg til hårfarging!

LES OGSÅ: Finn frisyren som kler deg

Vi fant våre hårfarger!

Mellomblondt, sjokolade eller honning? Eller kanskje forførende rødt, mokka eller karamell? Å finne riktig hårfarge kan være en utfordring. Vi tok turen til frisør Caroline Sund på salong Hårdott i Lier for å få tips om hårfarging, og for å få hjelp til å finne hårfargen som passet for oss!

LES OGSÅ: Vil du vite hemmeligheten bak Noras glansfulle hår?

Slik fant Ida sin hårfarge

Ida har farget håret sitt med jevne mellomrom de siste årene, og hadde lyse striper med ettervekst som lå langt fra hennes naturlige hårfarge. Frisøren ønsket å gjøre Ida mørkere for å harmonisere mer med hennes naturlige mørke øyne og øyenbryn.

Siden Ida allerede hadde fargebehandlet hår, måtte håret forpigmenteres. Forpigmentering går ut på å tilføre håret røde fargepigmenter for at fargen skal sitte bedre, og for å unngå at fargen blir matt. Etter forpigmenteringen ble Idas hår farget mørkebrunt. Luggen ble farget en nyanse mørkere for å bli mer definert.

LES OGSÅ: Slik redder du skadet sommerhår

IDA FØR OG ETTER:  Ida fikk en glansfull, mørk hårfarge som ligger nærmere hennes øyenfarge enn den lysere fargen med striper hun hadde tidligere. Farge nr. 5 fra Keune.
IDA FØR OG ETTER: Ida fikk en glansfull, mørk hårfarge som ligger nærmere hennes øyenfarge enn den lysere fargen med striper hun hadde tidligere. Farge nr. 5 fra Keune.

Slik fant Kjersti sin hårfarge

I likhet med Ida, hadde Kjersti en hårfarge som lå et stykke fra hennes naturlige hårfarge. Kjersti hadde gyldent hår med mørkere ettervekst. Frisøren ønsket å gi Kjersti en hårfarge som lå mer opptil det som var naturlig for henne.

Hun fikk derfor en semi colour som lignet den hun naturlig har, men som var hakket mørkere, for å harmonisere med fargen på øyenbryn og øyenvipper.

Kjersti har naturlig fall i håret, og krøller som titter frem i fuktig vær. Frisør Caroline bidro til å gi Kjersti tilsvarende krøller ved at håret ble surret passasjevis rundt en krølltang. Dette gir mykere og mer naturlige krøller enn korketrekkerne man får ved å bruke selve krølltangen. Etter denne prosedyren drar man fingrene forsiktig gjennom krøllene for å få dem til å se enda mer naturlige ut.

LES OGSÅ: Hjelp, nå er hentesveisen trendy!

KJERSTI FØR OG ETTER: Kjersti hadde tidligere farget håret gyldent, men har mørkere ettervekst. Hun fikk en litt mørkere semicolour som ligger nærmere hennes naturlige farge, men i en noe mørkere tone, som matcher bryn, vipper og selvsagt årstiden.
KJERSTI FØR OG ETTER: Kjersti hadde tidligere farget håret gyldent, men har mørkere ettervekst. Hun fikk en litt mørkere semicolour som ligger nærmere hennes naturlige farge, men i en noe mørkere tone, som matcher bryn, vipper og selvsagt årstiden.

Finn dine naturlige farger

Visste du at du bør ta hensyn til både hudtone og øyenfarge når du velger hårfarge? Dine naturlige farger vil nemlig være bestemmende for hvilke farger som kler deg!

Varm eller kald hudtone?

Du kan enkelt finne dine naturlige farger ved å se om undertonen i huden går mot det kalde eller det varme. Det kan du gjøre ved å se på blodårene på underarmen din.

LES OGSÅ: Finn fargene som kler deg

Har du grønnskjær i blodårene dine har du en kald hudtype med mye gult i hudfargen, og bør velge varmere farger som honningblondt, nøttefarge, kornblondt og varme bruntoner.Har du mer lilla og blå blodårer har du en varm hudtone, og bør velge kaldere farger som askeblondt og askebrunt.

MEMORER: Ta utgangspunkt i fargehjulet når du skal finne makeup som passer for deg.
MEMORER: Ta utgangspunkt i fargehjulet når du skal finne makeup som passer for deg.

Blå, grønne eller brune øyne?

Har du blå øyne er gylden karamell, honningtoner, kanel, gull- og nøttefarger flotte hårfarger for deg. Rødt og rødbrunt er optimalt for deg med grønne øyne. Har du brune øyne kler du de aller fleste farger, og kan tillate deg å eksperimentere. Men husk at det fineste ofte er det mest naturlige! Velg derfor en farge som ligger tett opptil din naturlige hårfarge.

– Som hovedregel bør du ikke gå mer enn et par nyanser lysere eller mørkere enn din naturlige hårfarge. Det er mest naturlig når hårfargen matcher fargen på både øyenvipper og øyenbryn, sier frisør Caroline.

LES OGSÅ: Slik får du perfekt pannelugg

Glansvask, minikolorasjon eller permanent hårfarge?

Det finnes ulike typer hårfarge. De tre hovedkategoriene hårfarge er glansvask, som holder fra to til 12 hårvask, sermi colour som holder i opptil seks uker og permament hårfarge som ikke kan vaskes ut.

LES OGSÅ: Slik får du glansfullt hår

Få din naturlige hårfarge tilbake

Har du farget hår, og ønsker å få tilbake din naturlige hårfarge? Da bør du belage deg på at det kan bli en omstendig prosess, men ingenting er som kjent umulig!

Ligg unna eksperimentering med hjemmefarging og midlertidige fargebehandlinger, og oppsøk heller en frisør som kan hjelpe deg med å finne tilbake til din naturlige hårfarge. En løsning kan være å farge inn mørkere striper i lyst hår dersom du vil bli mørkere og lyse striper i mørkt hår dersom du vil bli lysere i omganger til fargen er så lik etterveksten som mulig.

HOT RØDTOPP: Skuespiller og moteikon Blake Lively sverget til rødt hår i sommer. Å finne tilbake til hennes naturlige hårfarge, kan imidlertid bli vanskelig...
HOT RØDTOPP: Skuespiller og moteikon Blake Lively sverget til rødt hår i sommer. Å finne tilbake til hennes naturlige hårfarge, kan imidlertid bli vanskelig...

LES OGSÅ: Slik får du beach looken

Unngå avfarging!

Det er en utbredt misforståelse av avfarging vil gi deg din naturlige hårfarge tilbake!

– Avfarging er en form for blekeprosess som tar bort all farge, også den naturlige hårfargen. I farget hår er de orginale pigmentene farget, og den opprinnelige hårfargen din er i teorien borte, sier frisør Caroline Sund, som understreker at man bør være forsiktig med bleking generelt fordi det sliter på håret.

LES OGSÅ: Drømmer du om langt hår?

Hos frisøren eller på badet?

Farger du håret ditt hos frisør, eller sverger du til hjemmefarging? Dersom du skal gjøre større forandringer i hårfarge, bør du oppsøke en frisør.

– Som forbruker er det ikke lett å navigere i jungelen av hårfarge på egenhånd, og å vite hva som er bra for håret, hvordan man reagerer på hårfargen eller i det hele tatt å velge riktig farge. Og da blir resultatet gjerne ikke helt som man forestilte seg, sier Caroline.

LES OGSÅ: Skjønnhet fra A til Å

Frisør og stylist ved Jan Thomas Studio, Kjetil Grimsrud er også skeptisk til hjemmefarging.

– Hjemmefarge er fy! Såkalte butikkfarger er aldri pleiende, og gjør håret ekstra tørt. Det gjelder spesielt blonderingsfarger, sier Kjetil.

– Men er du brunette og bare skal farge etterveksten mellom frisørbehandlingene, er det ok å farge håret hjemme.

Slik farger du håret hjemme

* Når du skal velge farge, se på fargekartet som tilhører merket, ikke på pakningen! Ta hensyn til dine naturlige farger når du velger hårfarge.

* Kjøpt to pakker hårfarge dersom du har langt eller tykt hår for å være sikker på å få dekket alt.

LES OGSÅ: Vi tester superstrikker

* Husk at du alltid skal teste ut kosmetikkprodukter før du bruker det! Det gjelder også hårfarge! Påfør litt hårfarge på huden, og la sitte i 24 timer. Dersom du ikke får noen reaksjoner, kan du farge håret.

* Les pakningsvedlegget på hårfargen nøye! Skal hårfargen påføres i tørt eller fuktig hår? Hvor lenge skal fargen sitte?

* Bruk alltid etterbehandlingen som følger med hårfargen!

LES OGSÅ: – Det er kanonsexy med grått hår

Denne artikkelen er skrevet av Kjersti Skar Staarvik og Ida Elise Eide Einarsdóttir