FORNØYD: Else Kåss Furuseth var storfornøyd etter endt premiere på hennes nye forestilling «Kondolerer»
FORNØYD: Else Kåss Furuseth var storfornøyd etter endt premiere på hennes nye forestilling «Kondolerer»

Else Kåss Furuseth: – Familien liker alt jeg gjør

Familien er stolte over at hun nå forteller sin historie om morens og brorens selvmord

Lørdag hadde Else Kåss Furuseth, kjent fra underholdningsprogrammet «Torsdag kveld fra Nydalen», premiere på sitt eget show «Kondolerer» på Torshovteatret.

Forestillingen åpner med Else som forteller at når noe er vanskelig å snakke om, så får hun veldig lyst til å snakke om det.

Mye ros

Else forteller sin personlige historie med bilder fra barndommen, gamle plagg fra sin mor og sender opp en rød hjerteballong under taket på Torshovteatret som hun har skrevet: «Jeg elsker deg mamma» på.

Det er en lettet og glad Furuseth som snakker med «God kveld Norge» etter premieren. Og responsen fra venner og familie, den har vært god.

– Jeg har fått så mye ros. Folk er så gode på å gi ros, jeg har ikke fått noe negativt. Det er helt utrolig. Bare ros å få, smiler en fornøyd Else.

Åpenhjertig

Komikeren har på forhånd fått mye medieomtale, spesielt etter at hun denne uken åpnet seg i talkshowprogrammet «Skavlan» på NRK, og fortalte om sin vonde familietragedie.

– To av mine nærmeste døde. Moren min tok livet sitt da jeg var 11 år, og broren min gjorde det samme for to og et halvt år siden, sier hun i programmet.

Både faren og bestemoren til Else var i teateret i dag for å se forestillingen for første gang. Og selv om Else både nevner navn på pappa Kristians ekskjærester, viser facebookprofilen til sin avdøde bror og familiebilder av mor, far og tre barn, så har familien vært godt forberedt på hva de skulle få se.

– Dette har aldri vært hemmelig å snakke om i familien. Jeg bare regner med at de liker alt vi gjør. Og det viser det seg at de gjør. Jeg har utrolig god kontakt med familien min. Det er ingen av dem som har fått noen overraskelser fra denne forestillingen, forteller hun til «God kveld Norge».

Tok livet sitt

Til programleder Fredrik Skavlan forteller hun hvordan hun fikk vite at moren hadde tatt livet sitt.

– Jeg husker jeg fikk høre at mamma hadde svelget noen piller, og at hun hadde dratt på hytta, begynner Else Kåss.

Og fortsetter:

– Det jeg var mest opptatt av der og da, var at hun hadde dratt på hytta. Faren min hadde nemlig sagt at det ikke gikk an på vinteren fordi det var så mye snø der oppe. Hver morgen jeg våknet opp tenkte jeg for meg selv: «Mamma lever, mamma lever.» Men så oppdaget jeg at hun ikke gjorde det. Så du kan jo si det ble noen dårlige morgener på den tiden, forteller Else Kåss Furuseth til Skavlan.

Les også: «Torsdag kveld fra Nydalen» – gjengen i New York mens orkanen herjet

Ferdig med sorgen

Med en ekstremt gripende forestilling forteller hun at hun er ferdig med sorgen og heller vil fokusere på det som skjer etter man mister noen man er glad i.

– Sorgen har jeg taklet. Forestillingen handler mer om å dele det som skjer etter at noen dør. Det handler om å ville dele med andre, så jeg håper at denne forestillingen handler like mye om andre som om meg, sier Else.

Men selv om Else er ferdig med sorgen, forteller hun at det er et vesentlig tema i forestillingen.

– Det er en forestilling om sorg. Døden, spesielt selvmord, er vanskelig å snakke om, og når det er sånn så får jeg veldig lyst til å si noe om det. Og nå, siden jeg er litt kjent, så kan jeg enten snakke om det i et ukeblad eller lage noe jeg har lyst til å se selv. Da kan jeg lage et komishow eller en forestilling, sier hun.

Sto fram på scenen

Else har tidligere avslørt at hun valgte å stå fram som lesbisk på scenen, og under «Blymandags sommershow» i Tønsberg valgte hun å lette på sløret.

– Når jeg først var i Tønsberg føltes det naturlig å ta en Sturla, sa Else til «God kveld Norge» den gang. Sturla Berg-Johansen sto som kjent fram som homofil i eget show.

Les også: – Jeg visste ikke at jeg var lesbisk før et kvarter før jeg sto fram