silje
silje

Sporløs-Silje måtte nødlande i ørkenen

Hadde ikke mobildekning, og radioen sluttet å fungere.

Sporløs-teamet er for tiden på opptak i USA, og programleder Silje Stang og prosjektleder Kari Hansmark var på vei til Grand Canyon i går da piloten fikk signaler om at noe var helt galt, og måtte nødlande.

Absurd

– Det var en absurd følelse. Som om vi var midt i en film, sier Silje Stang. Sammen med prosjektleder Kari Hansmark, pilot og fire andre passasjerer, ble hun stående i 2 timer i stekende sol og 42 graders varme og vente på nytt helikopter.

– Vi følte oss temmelig lost da det nye helikopteret kretset over oss, men aldri landet, forteller Kari Hansmark. Piloten i redningshelikopteret hadde ikke sett dem. De ikke hadde mobildekning i ørkenen, og radioen sluttet også å virke etter hvert.

Etter et par timer innså de at ørkenen i stekende sol uten vann, ikke var noe blivende sted. Å begynne å gå, var heller ikke noe alternativ, ettersom Mohave-ørkenen er på 64750 kvadratkilometer og strekker seg gjennom California, Arizona og Nevada. Piloten bestemte seg for å prøve å fly igjen.

– Den delen av turen ble den mest ubehagelige. Du slapper ikke helt av når du ikke er sikker på om motoren er intakt, forteller Kari, men understreker at de hadde tillit til piloten, og han fløy nær bakken hele tiden.

Ørkevandring

Da de kom til en landingsstripe, ble de igjen sendt ut på ørkenvandring, uten vann.

– Vi observerte en bil i det fjerne og tok sikte mot det som måtte være en kjørbar vei. Etter en halvtimes gange, fikk vi haik med en passerende bil. Den gleden kan ikke beskrives, selv om vi aldri egentlig var redde for at det ikke skulle gå bra, forteller Kari.

– Å stå to timer midt i ørkenen i 42 grader og vente på å bli reddet er en spesiell opplevelse men det hele endte godt, supplerer Silje Stang. De to Sporløs-frontfigurene hadde stor glede av humor seg i mellom, og var glade for at de var sammen.

Vann!

– På marinaen ble vi tatt godt hånd om. Det halvliter glasset med vann kommer vi aldri til å glemme, forteller Kari. Deres største bekymring på dette tidspunktet, var om resten av teamet som allerede var fremme ved Grand Canyon, hadde fått beskjed om at alt var bra med dem.

– Vi fløy sammen med to damer fra Holland og et nygift par fra Irland på bryllupsreise. De sistnevnte opplevde situasjonen som så dramatisk at de nektet å dra opp igjen i helikopteret, sier Kari, som aldri var i tvil om at hun ville til Grand Canyon.

– Da nytt helikopter ankom, dro Silje og jeg til Grand Canyon!

Kari berømmer det teamet som arbeider med Sporløs. Det er en målrettet flott gjeng!

– Jeg er bare så utrolig glad for at jeg var med teamet og ikke satt hjemme og fikk høre om dette. Da hadde jeg vært betraktelig mer bekymret.

– I kveld har vi hatt debrief over en god middag, og nå skal vi ha en god natt søvn før vi starter en ny arbeidsdag i morgen, sier hun.