På internett florerer det av videoer som viser villmannskjøring på offentlig vei. Her ser du en motorsyklist i stor fart på riksvei 120. (Foto: Faksimile: YouTube )
På internett florerer det av videoer som viser villmannskjøring på offentlig vei. Her ser du en motorsyklist i stor fart på riksvei 120. (Foto: Faksimile: YouTube )

Farlig villmannskjøring blir underholdning

Skryter av råkjøringen på YouTube.

Villmannskjøring på offentlig vei som filmes blir brukt som underholdning på internett. På nettstedet youtube.com og andre steder florerer det av videoer med bil- og motorsykkelførere som spiller hasard med eget og andres liv, blant annet på flere av romeriksveiene. Det skriver rb.no

– Vi er klar over problemet, men er dessverre nesten maktesløse overfor denne atferden. Ofte er registreringsskiltene fjernet og det er vanskelig å finne ut hvem som kjører på de ulike videoene, sier sjef for Utrykningspolitiet på Romerike, Knut Erik Storbæk.

Tusenvis av seere

Riksvei 120 i Rælingen og Enebakk, veien fra Minnesund til Hurdal over Minneåsen og Blikkvegen mellom Lie og Moreppen ved Gardermoen er blant stedene det er filmet råkjøring som senere er lagt ut som «skrytevideo» på nettet.

Videoene er sett av flere tusen personer og mange av seerne har lagt igjen kommentarer om at de liker det ser.

«Er det ikke veldig lett å dra over når du står med begge beina på setet og ikke kan bremse? Eller pleier du ikke bremse?: p SINNSYK wheelie i alle fall!», skriver en av de nesten 18.000 som har sett videoen fra riksvei 120 med tre motorsyklister.

En fører har montert kamera på hjelmen, mens det i hovedsak er en av de andre som kjører på bakhjulet samtidig som han står på motorsykkelsetet. Farten i 60-sonen er høy, og de kjører slalåm mellom vettskremte bilister.

«Har mine både bra og dårlige dager. her var det medium.;) begynner smått å bruke bremsa så jeg kan kjøre saktere. her må jeg gaine på for å holde svingen i gang», skriver han som har publisert videoen og dermed framstår som personen som kjører.

Filmet nestenulykke

Forbikjøring (Foto: Faksimile: YouTube )
Forbikjøring (Foto: Faksimile: YouTube )

I en annen video med de samme motorsyklistene, fortsatt i Rælingen, holder det på å gå fryktelig galt da en av de tre foretar en forbikjøring i yttersving. Samtidig, midt i svingen, dukker det opp en bil imot.

Begge bilistene bråbremser og tuter flere ganger på motorsyklistene. Trioen bryr seg imidlertid ikke mye og fortsetter den elleville ferden tilsynelatende helt uanfektet av nesten-ulykken.

Flere av videoene med bilkjøring inneholder også høy fart. I tillegg er såkalt «drifting», eller sladding, en gjenganger.

Drifting (Foto: Faksimile: YouTube )
Drifting (Foto: Faksimile: YouTube )

På den smale veien over Minneåsen i Eidsvoll og Hurdal kan man se en japansk sportsbil kjøre i full fart, der den ligger i full sladd gjennom flere blinde svinger hvor det er umulig å se om det kommer biler imot.

Det samme går igjen i en video fra vinterføre med snødekt vei i Ullensaker. Her kjører en stor SUV i full bredsladd og høy fart rundt flere svinger.

Les også: Mitsubishi i-MiEV: Endelig en elbil-suksess

– Mangel på respekt

UP-sjefen er ikke imponert over trenden med å legge ut videoer som viser råkjøring.

– Den risikoen slike førere utsetter andre trafikanter for er helt uakseptabel. At respekten for andres liv er så lav, er stusslig, og representerer det stikk motsatte av trafikksikkerheten vi hver dag jobber for, sier Storbæk, som ikke har sett de konkrete videoene Romerikes Blad omtaler, og derfor uttaler seg generelt om fenomenet.

Politijurist Tore Andersen i Romerike politidistrikt sier førerne på filmene løper en strafferisiko:

– Video er noe av det beste beviset som er, så om man ser hvem som kjører skal det mye til at en slik sak henlegges. Hvor mange slike saker vi har hatt er jeg ikke sikker på, sier Andersen.

Del med facebook-vennene dine

Frykter det inspirerer andre

Leder i Trygg Trafikk Akershus, Unni Knutli, er vel kjent med de mange videoene på nettet som viser råkjøring på veien.

– Det er dessverre lite vi får gjort med det. Man får ikke stoppet det. Men forhåpentlig kan politiet blant annet finne ut på hvilke steder råkjøringen skjer, og sette inn økt kontrollvirksomhet der, mener Knutli.

Hun mener førerne som opptrer i slike videoer ikke er klar over hva de holder på med.

– Det er bare flaks at det går bra, hvis det gjør det. Disse folkene leker med andres liv. Og noe av det som kanskje er mest skummelt er at de kan virke som en inspirasjonskilde på andre med slike videoer. Det er ikke bra. Men ingen kan skylde på at de ikke vet hvor farlig slik kjøring er. Det blir som å si at man ikke vet det er farlig å røyke, sier Knutli.

Flere bil og motorsaker fra rb.no finner du her: