Enorme bølger slår nå innover vestkysten av Storbritannia. Dette bildet er tatt i Ayrshire. (Foto: Pa Photos)
Enorme bølger slår nå innover vestkysten av Storbritannia. Dette bildet er tatt i Ayrshire. (Foto: Pa Photos)

Uværet Katia herjer fra Storbritannia til Vestlandet

Den tropiske syklonen Katia er over oss med kraftig nedbør og sterk vind. Storbritannia opplever det verste uværet på 15 år, her er det Sør-Vestlandet som tar støyten.

Mandag ettermiddag fikk Norge den første følingen med restene av den tropiske syklonen Katia. Prognosene visete at det ville komme mye nedbør.

– Det har regnet kraftig i midtre og indre strøk på Vestlandet, forteller Storm-meteorolog Solbjørg Apeland. Spesielt i Rogaland.

De siste 24 timene topper Eik-Hove vest for Eigersund nedbørstatistikken med 75,1 millimeter. Liervatn fikk 61,3 millimeter, og Sauda ble nummer tre med 33,5 millimeter.

Mer regn

Vi har mer regn i vente, og NVE advarer mot flom tirsdag og onsdag.

Les: Uværet Katia fører til flom

– Tirsdag blir det fortsatt mye nedbør fra Sognefjorden og sørover til Aust-Agder, sier Apeland. Men altså mest et stykke inne i landet.

Nedbøren avtar litt onsdag morgen, da blir det mest regn i Rogaland.

Fra Aust-Agder og østover blir det stort sett opphold.

– Bare enkelte byger i indre strøk på Østlandet, lover Apeland.

Værradaren viser deg hvor det regner akkurat nå

Sterk kuling

Natt til tirsdag har det blåst kraftig langs kysten fra Rogaland til ytre Oslofjord.

– Sterk kuling fra sørvest både på Lindesnes, Svenner og Færder fyr, forteller Apeland.

Vinden holder seg sterk, så dette er ikke dagen for fisketur i liten båt.

Les: Uværet Katia stanser danskebåten

Verste på 15 år

Katia traff Irland, Skottland og Nord-England mandag. Vinden er langt kraftigere enn det vi nå opplever i Norge, det har vært registret vindkast på over 35 sekundmeter, orkan styrke.

I Storbritannia er flere togavganger  innstilt på grunn av trær på linjen. Dette toget tøffer gjennom spruten fra store bølger ved Saltcoats i Skottland. (Foto: AP Photo/PA, Danny Lawson)
I Storbritannia er flere togavganger innstilt på grunn av trær på linjen. Dette toget tøffer gjennom spruten fra store bølger ved Saltcoats i Skottland. (Foto: AP Photo/PA, Danny Lawson)
I Durham ble en ambulansesjåfør drept og passasjeren alvorlig skadd da taket blåste av et hus og traff bilen, skriver BBC. Lenger nord er flere hundre boliger uten strøm etter at trær er blåst over kraftlinjene.

Togtrafikken er forsinket nord i landet på grunn av trær som ligger over linjene. Mange ferger holder seg i havn, og flere broer er stengt.

Det kraftige regnværet vest i Skottland fortsetter, og Britiske Met Offie har gått ut med flomvarsler.

Store bølger og kraftig vind ved Firth of Clyde.
Store bølger og kraftig vind ved Firth of Clyde.
Uværet kan bli det verste siden restene etter orkanen Lili traff Storbritannia i 1996.

Tropisk syklon

Uværet denne uken skyldes restene etter den tropiske syklonen Katia.

Tidlig i august gjorde restene etter Emily store skader nord på Østlandet. Irene kom også på visitt etter at hun fikk det til å flomme over langs østkysten av USA.

Les: Ålen sentrum fullstendig knust

Noen av de aller heftigste regnværene vi opplever i Norge skyldes tropiske sykloner. Hva er det som gjør at disse eksotiske uværene tar veien hit?

Varmt hav

De tropiske syklonene oppstår over varmt hav langt sør i Atlanterhavet, og beveger seg normalt østover mot Karibia. Noen tar en bue nordover treffer østkysten av USA, som Irene i juli, og noen få svinger så kraftig at de først trefffer land her nord hos oss.

Da er vindstyrken kraftig svekket, men uværene har med seg veldig varm og fuktig luft, som altså gir ekstremt store nedbørmengder.

Etter at de er født ute i Atlanterhavet følger syklonene noe som kalles den subtropiske høytrykksryggen vestover. Dersom ryggen svekkes kan syklonene komme ut av kurs, og svinge nordover.

Når de langt nok nord fanges de opp av et nytt stort værfenomen, jetstrømmen.

Jetstrømmen

Jetstrømmen fotografert over Canada. (Foto: Wikipedia Commons)
Jetstrømmen fotografert over Canada. (Foto: Wikipedia Commons)
Det er jetstrømmen som tar med seg orkanene østover til oss. Den er en kraftig elv av luft 10-12 kilometer oppe, som blåser mot øst rundt hele kloden omkring 60 grader nord. Altså rett over Norge.

Strømmen er bare noen hundre kilometer bred, men kraftig nok til å fange opp de tropiske lavtrykkene og transportere dem rett i fanget på oss.

Oftere?

På bare et par måneder har vi hatt tre tropiske sykloner på besøk. Om en ukes tid kan vi få en ny syklon på besøk.

Den tropiske syklonen Maria følger omtrent samme bane som Katia. (Foto: TSR)
Den tropiske syklonen Maria følger omtrent samme bane som Katia. (Foto: TSR)
I løpet av helgen dannet orkanen Maria seg. Mandag ligger senteret ved Haiti, og prognosen viser at hun kommer til å følge samme bane nordover som Katia.

New Scientist har spurt den britiske meteorologen Julian Heming om den globale oppvarmingen gjør at vi må regne med å få besøk av flere av disse uværene.

– Banen syklonene følger varierer mye fra år til år, svarer Heming, og det er vanskelig å se om de holder på å endre seg.

Oppvarmingen kan faktisk føre til at det blir færre tropiske sykloner, men de kan bli kraftige etter hvert som klimaet endres.