george w bush, Chantal og Lazaro (Foto: Arkiv/TV 2)
george w bush, Chantal og Lazaro (Foto: Arkiv/TV 2)

Chantal og Lazaro så på mens Bush fikk terrorbeskjeden

– Plutselig forandret ansiktet hans seg fullstendig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har møtt to av de 16 elevene som var til stede i klasserommet da Bush mottok terrorbudskapet den skjebnesvangre tirsdagen for ti år siden.

Så bekymringen

Chantal og Lazaro befant seg nære nok til å se bekymringen i øynene til mannen som få dager etter erklærte krig mot terror.

11. september 2001 befant USAs president George Bush seg på skolebesøk i den lille byen Sarasota i Florida. Barna i andre klasse ved Emma E. Booker Elementary School hadde ventet hele dagen og satt som tente lys da Bush skulle delta i høytlesning fra barneboken «The Pet Goat».

Plutselig avbrøt stabssjefen i Det hvite hus, Andy Card, og hvisket noe i øret på presidenten.

– Plutselig forandret ansiktet hans seg fullstendig. Det så ut som det hadde skjedd noe, sier Chantal Guerrero, som nå er 17 år.

Bush mottok budskapet om at et annet fly hadde truffet World Trande Centre, at USA var under angrep.

Hadde aldri hørt ordet

Før dette øyeblikket i klasserommet sammen med Bush i 2001, hadde Chantal aldri hørt ordet terrorist. Nå går hun på militær skole og hun mener USA alltid må forsvare sine grunnleggende verdier.

– Landet vårt er berømt for og respektert for friheten. Ved å gå til krig, kjemper vi for friheten vår, sier Chantal, som drømmer om en karriere innenfor ballett og musikk.

Lazaro Dubrocq har valgt en internasjonal linje på high school fordi 11. september vekket interessen for utenrikspolitikk. Han mener Bush valgte riktig strategi etter terrorangrepet.

– Jeg mener han gjorde det rette. Som gjengjeldelse ovenfor noen som angrep oss og drepte tusenvis av uskyldige. Han kunne ha gjort bedre, men jeg er enig i det han gjorde, sier han.

Lever i frykt

Historien om 11. september har preget generasjonen Chantal og Lazaro er vokst opp i. Og fortsatt lever i de i frykt for nye terrorangrep.

– Det kan skje når som helst, hvor som helst. Alle har det alltid i bakhodet, sier Lazaro.

– USA har forandret seg. Vi har blitt mer oppmerksomme, vi har blitt mer paranoide. For eksempel har sikkerheten på flyplasser økt betraktelig. Og vi er mer forsiktig i forhold til internasjonalt samarbeid, avslutter Lazaro.

Se hele ukens «Korrespondenten» her:

549227