En person ble anholdt etter funn av eksplosiver i et bolighus nær Hovland i Larvik fredag. (Foto: Robert McPherson/Scanpix)
En person ble anholdt etter funn av eksplosiver i et bolighus nær Hovland i Larvik fredag. (Foto: Robert McPherson/Scanpix)

Politiet fant kunstgjødsel nok til å lage en 200 kg stor bombe

Mannen som er siktet for oppbevaring av sprengstoff i Larvik, hadde nok kunstgjødsel på eiendommen til å produsere en bombe på 200 kg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser politiet i Vestfold fredag ettermiddag.

Tidligere fredag ble den 27 år gamle mannen varetektsfengslet for ulovlig oppbevaring av sprengstoff. Han må sitte i fullstendig isolasjon med brev-, medie- og besøksforbud.

FANT EKSPLOSIVER: Politiets teknikere gjennomsøker boligen til en 27-åring som er varetektsfengslet etter at det ble funnet sprengstoff og ulovlige våpen i boligen hans i Larvik. (Foto: Robert McPherson/Scanpix)
FANT EKSPLOSIVER: Politiets teknikere gjennomsøker boligen til en 27-åring som er varetektsfengslet etter at det ble funnet sprengstoff og ulovlige våpen i boligen hans i Larvik. (Foto: Robert McPherson/Scanpix)

Mannen er siktet for blant annet å oppbevare sprengstoff. Politiet beslagla også flere våpen, noen av disse kunne se ut til å være et hjemmelaget eller modifisert automatvåpen.

– Vi har funnet kunstgjødsel og ingredienser tilstrekkelig til å lage circa 200 kilo sprengstoff, og vi har også funnet noen gram annet sprengstoff, sier politiinspektør Magnar Pedersen i Vestfold politidistrikt til NTB.

Tidligere straffedømt

27-åringen er tidligere dømt for ordensforstyrrelse, og sto i fjor tiltalt for brudd på våpenloven. Politikilder TV 2 har vært i kontakt med opplyser at mannen ikke skal tilhøre noe organisert høyreekstremt miljø.

Likevel har han vært aktiv på nettforum med det som beskrives som tilløp til ekstreme holdninger mot muslimer.

Politiet sier at de ikke ser noen forbindelse med 27-åringen og terrorsiktede Anders Behring Breivik som sto bak bomben mot Regjeringskvartalet i Oslo og massakren på Utøya.

– Vi har ikke sett noen forbindelse mellom den siktede 27-åringen i Larvik og Anders Behring Breivik, sier politiinspektør Magnar Pedersen til TV 2.

I beslaget som ble gjort i boligen mannen disponerte fant politiet ingredienser til å fremstille sprengstoff. Boligen ligger i et boligstrøk nær Hovland i Larvik.

Veldig interessert i kjemi

Det var i forbindelse med et annet forhold at politiet oppsøkte mannen og gjorde funnet av bombemateriale og ulovlige våpen.

Politiets bombegruppe ble tilkalt og gjennomsøkte stedet. Pågripelsen av mannen skal ha skjedd uten noen form for dramatikk.

Til politiet har han forklart at han ikke har hatt onde hensikter og at han bare har en stor interesse for kjemi.

– Siktede selv hevder han ikke hadde til intensjon å gjøre noe straffbart, men vi ser svært alvorlig på det å ha utstyr som er egnet til å lage så mye sprengstoff. Selv sier han at han er veldig interessert i kjemi, og har som hobby å skyte opp raketter, sier politiinspektør Magnar Pedersen.

(NTB / TV 2)

EKSPLOSIVER: Politi utenfor bolighuset ved  Hovland i Larvik der en person ble anholdt etter funn av eksplosiver fredag. (Foto: Robert McPherson/Scanpix)
EKSPLOSIVER: Politi utenfor bolighuset ved Hovland i Larvik der en person ble anholdt etter funn av eksplosiver fredag. (Foto: Robert McPherson/Scanpix)