ny2-ulykke-øvelse-F - Svært realistisk havariøvelse i Oslofjorden

Katastrofeøvelsen i Ytre Oslofjord ble gjennomført uten uhell av noe slag. Et 50-talls organisasjoner og etater i fire nordiske land har fått mye å tygge på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 3.000 personer deltok i redningsarbeidet etter den dramatiske, men fingerte kollisjonen mellom en passasjerferje og en oljetanker.

- Øvelsen var svært realistisk. I dag rapporterer alle involverte etater at de fikk kjørt seg. Da har vi lyktes med å skape en situasjonen som godt kan oppstå. Det var viktig å komme seg over lekenivået, slik at øvelsen virkelig kunne ta tak i folk, sier direktør Jon A. Lea i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NTB.

Øvelse SkagEx11 har gitt store mengder ny informasjon som nå skal bearbeides og analyseres av svenske beredskapsmyndigheter, mens danskene skal vise hvordan konkrete forbedringer skal gjøres i tiden framover. EU viser stor interesse for denne hyperrealistiske øvelsen og har bidratt med 1 million euro. Erfaringene og konklusjonene kan EU anvende på sterkt trafikkerte skipsleder i Østersjøen og Middelhavet.

Alle deltakende land og etater har erfart at det er læringspotensial på flere felt. Blant annet viste øvelsen at de berørte sykehusene i Østfold og Vestfold fant det svært krevende å ta imot så mange «døde og skadde» samtidig, mens presse og pårørende skulle gis svar. (©NTB)