rypejakt (Foto: TV 2)
rypejakt (Foto: TV 2)

Krever at jegerne skyter færre ryper

Lørdag starter årets rypejakt. Men en ny studie viser at antall ryper som felles bør halveres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Konklusjonen kom etter at radiomerket lirype ble overvåket over flere jaktsesonger.

Negativt for overlevelsen

– Ved et uttak rundt 15 prosent så vi at mye av jaktdødeligheten ble kompensert ved økt overlevelse i resten av bestanden. Men samtidig så vi at når jaktuttaket var det dobbelte, ga det store negative utslag på overlevelsen, sier forsker Erlend B. Nilsen i Norsk institutt for naturforskning til TV 2 Nyhetene.

Den nye studien er en analyse av materiale fra et stort forsøk med over 200 radiomerkede ryper i Selbu og Meråker på slutten av 1990-tallet. Eksperimentet ble gjennomført med ulikt jaktuttak i atskilte områder – henholdsvis 0,15 og 30 prosent jaktuttak.

Les også: Flott vær den første jakthelgen

– Overlevelsen ved 15 prosent jaktuttak var ikke veldig forskjellig fra den vi så i kontrollområdene uten jakt. Dette er et stort og representativt eksperiment, og vi mener at vårt resultat vil være gyldig for mange jaktområder, sier Nilsen.

Flere ryper felles

Et annet funn i studien var at det høyeste jaktuttaket også så ut til å ha negativ effekt i etterkant av jakten.

– Ved fravær av jakt eller moderat jaktuttak er det vanligvis lav naturlig vinterdødelighet i innlandsbestander av lirype. Ved 30 prosent jaktuttak er det i denne studien en tydelig økning av vinterdødeligheten, sier Nilsen.

I fjor sto 53.000 jegere klare til å delta i rypejakten og det ble skutt 195.000 ryper, en oppgang på 19 prosent fra bunnåret 2009/2010. Med unntak for Telemark og Finnmark var det oppgang i alle fylker.