¿ Jeg vil være varsom med å kommentere det, før jeg har sett evalueringen til PST og vurderingen til 22. juli kommisjonen, sier justisminister Knut Storberget. (Foto: Morten Holm)
¿ Jeg vil være varsom med å kommentere det, før jeg har sett evalueringen til PST og vurderingen til 22. juli kommisjonen, sier justisminister Knut Storberget. (Foto: Morten Holm)

Storberget vil ikke kritisere PST

Justisminister Knut Storberget (Ap) vil ikke si hva han mener om PSTs håndtering av informasjon om Anders Behring Breivik og terroraksjonen Global Shield.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En samlet opposisjon på Stortinget kritiserte justisministeren onsdag for at han ikke har sørget for at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har gitt presis informasjon til offentligheten om et notat om den internasjonale toll- og politiaksjonen Global Shield som PST sendte til Justisdepartementet 28. juli – seks dager etter terrorangrepet.

Varsom med å kommentere

Justisministeren sier som et svar på kritikken fra opposisjonen at Stortinget skal få all den informasjon Stortinget ønsker, men ønsker ikke å kritisere PST for å ikke ha orientert offentligheten om den egentlige årsaken til at den terrorsiktede 32-åringen havnet på deres liste, skriver Bergens Tidende.

– Jeg vil være varsom med å kommentere det, før jeg har sett evalueringen til PST og vurderingen til 22. juli-kommisjonen. Jeg ber om respekt for at dette arbeidet må gjøres, før vi trekker noen konklusjon i en sak som er blitt meget viktig, sier justisminister Knut Storberget.

Så ikke notatet

I notatet ble det redegjort for at PST ble tipset om Anders Behring Breivik av Toll- og avgiftsdirektoratet i mars i år, og at navnelisten de fikk oversendt ble laget som en følge av Global Shield.

Nå sier Storberget at han selv aldri leste notatet.

– Notatet ble stemplet inn i departementet 28. juli. Jeg har personlig ikke sett notatet, men departementet har sett det, sier Storberget.

PST skrev notatet tre dager etter at PST-sjef Janne Kristiansen gikk ut på en pressekonferanse og hevdet at de hadde fått terroristens navn som en følge av en valutakontroll. Hun nevnte da ingenting om Global Shield og har i ettertid fått sterk kritikk for dette. (©NTB)